04.01.2021-11:34 (Son Güncelleme:26.04.2024-11:00)


1

Koronavirüse yakalanan hastaların tedavi sürecinde kullandıkları kan sulandırıcı ilaçlar hayati önem arz ediyor. Fakat uzmanlar, kontrolsüz kullanılan kan sulandırıcı ilaçların ciddi risk oluşturduğunu bu nedenle hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini belirtiyor. Peki, kan sulandırıcı ilaçları kimler kullanmalı? İşte detaylar…



2

Koronavirüs salgını sürecinde, tedavi amacıyla, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı artmaya başladı.



3

Koronavirüs tedavi sürecinde kullanılan kan sulandırıcı ilaçların en önemli amacı kanı sulandırarak pıhtılaşmayı engellemek.



4

Eş dost tavsiyesi üzerine kan sulandırıcı ilaçların kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Bu ilaçların satışı eczanelerde arttı. Ancak bu ilaçların bilinçsiz kullanımı sağlığın ciddi şekilde etkilenmesine neden oluyor.



5

Doktor Kontrolünde Alınmalı

Doktor Kontrolünde Alınmalı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, ‘Tabii bu pıhtılaşmayı etkileyen ilaçları kullanmak kesinlikle hekim kontrolünde olmalı.



6

Onun çok ciddi yan etkileri oluyor dozunda kullanılmadığında. En basit olan bir kanamanız yüksek kanama olacağı gibi olağan kanlı tablolarda beyin kanamasından tutun da pıhtı kopması gibi komplikasyonlar söz konusu olabilir’ ifadelerini kullandı.



7

Kovid-19’a yakalandıktan sonra tedavi gören hastalar kan sulandırıcı ilaçlara büyük ilgi göstermeye başladı. Fakat her Kovid-19 hastasının bu ilaçları kullanmaması gerekir.



8

'Her Kovid-19 Hastasına Kan Sulandırıcı Önermiyoruz'

'Her Kovid-19 Hastasına Kan Sulandırıcı Önermiyoruz'

Prof. Dr. Aydın, ‘Biz bütün koronavirüslülere önermiyoruz. Klinik durumu hastanede veya evde yatma gereği duyuyorsa, yatmaya bağlı pıhtı riski olan klinik tablolarda biz bunu öneriyoruz. Yoksa kortizon ya da kan sulandırıcılar virüsü öldürmek adına virüse yönelik bir yaklaşım değil’ dedi.



9

Uzmanlar, kan sulandırıcı ilaçların doktor gözetiminde kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR