Kan grubu kartı nasıl alınır, nereden alınır? Sağlık ocağından, Kızılay'dan, özel ve devlet hastanelerinden kan grubu kartı alınır mı?

Sağlık ocaklarından ya da hastaneden kan grubu kartı nasıl alınır? Kan grubu kart alma işlemi ücretli mi, ücretsiz mi? şeklinde merak edilen soruların cevaplarını bu haberimizde sizlerle paylaştık. İşte o detaylar..

23.05.2022-16:57 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-16:57) Kan grubu kartı nasıl alınır, nereden alınır? Sağlık ocağından, Kızılay'dan, özel ve devlet hastanelerinden kan grubu kartı alınır mı?

Yeni ehliyet alırken ya da ehliyeti yenilerken, pasaport işlemlerinde ve iş başvurularında muhatap olunan kişilerden kan grubu kartı istenebiliyor. Peki, kan grubu kartını vatandaşlar nereden ve nasıl alabilir? Kan grubu kartı alırken ücret ödeniyor mu? Ne kadar ücret ödenmektedir? şeklinde merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik. İşte konunun detayları..

Kan grubu kartı nedir?

Kan grubu testi yapılan kişinin kan grubunun ne olduğu ile ilgili olarak kurum tarafından muhatap alınan kişiye verilen resmi ve bilgi içerikli olan karttır. Kan grubu kartlarında kişinin kimlik ile adres bilgisi ve hangi kan grubuna ait olduğuna dair bilgi yer almaktadır.

kan grubu kartı nereden ve nasıl alınır

Kan grubu kartı nereden alınmaktadır?

Hayat şartlarında herhangi bir ihtiyaç söz konusu olduğu zaman kan grubu kartına sahip olmak isteyen kişiler çeşitli sayıdaki sağlık kurumlarına başvuru yapabilirler.

Kan grubu kartı '' Aile Sağlık Merkezleri yani Aile Hekimlikleri '' başta olmak üzere aynı zamanda Özel sağlık merkezlerinden, Kızılay 'dan, Özel Polikliniklerden ve Devlet Hastanelerinden de alınabilmektedir. İlgili sağlık kuruluşuna giderek kan grubunuzu öğrenmek istediğiniz beyan ettiğiniz taktirde ayrıca kan grubu kartı da almak istediğinizi söylemeniz gerekmektedir. Hangi kan grubuna ait olduğunuzu öğrendikten sonra da birkaç dakika içinde onaylı belge niteliği taşıyan kan grubu kartınızı da almış olursunuz.

Kan grubu kartına acil olarak ihtiyacı olan vatandaşlarımız için en hızlı ve pratik yol ise özel sağlık kuruluşları ile özel hastanelerdir. Aile hekimlikleri ile devlet hastanelerinde bu süreç biraz daha farklı bir şekilde işler.

Aile sağlığı merkezlerinden nasıl kan grubu kartı alınır?

Kan grubu kartına ihtiyacı olan kişiler ya da kan grubunun ne olduğunu öğrenmek isteyen kişiler aile sağlığı merkezlerine başvurabilirler. Ülkemizin genel kesiminde il ve ilçe merkezlerinde her bir mahallede yer alan sağlık merkezleri hafta içi her gün öğleden önce saat 8 ve 10 saatleri arasında kan alım işlemini yaparlar. Toplanan bütün kanlar sağlık merkezinin bağlı olduğu devlet hastanesi tarafından incelenip çıkan sonuçlar birkaç gün içinde merkeze bildirilir. Aile hekimliklerine kan grubunu öğrenmek için yapılan başvurular ise tamamen ücretsizdir. Ayrıca vatandaştan düzenlenen kan grubu kartı için de ekstra bir ücret talep edilmez. Vatandaş daha önceden kan grubunun ne olduğunu öğrenmek için kan vermiş ve kan grubu sonucunda '' E - nabız sistemi '' üzerinde görünüyor ise aile hekimi o kişiye yalnızca kan grubu kartını verebilir. Ancak, kişinin kan grubunu öğrenmek amacı ile daha önceden herhangi bir başvurusu yoksa ve '' E - nabız sistemi '' üzerinde de herhangi bir kaydı yoksa o zaman da aile sağlık merkezinde aile hekiminin talebi ile kişiden kan alınmaktadır ve sonuçlar da birkaç gün içinde çıkmaktadır. Kan grubu sonucu çıkan kişilerin talepleri doğrultusunda aile sağlığı merkezi hekimlerince ön ya da arka yüzü onaylı kan grubu kartı verilmektedir.

Aile sağlığı merkezleri tarafından kan grubu kartı alacak olan kişilerin randevu alarak başvuru yapmaları daha iyi olur çünkü her bir bölgede yer alan aile hekimliklerinin iş yoğunlukları değişiklik göstermektedir.

kan grubu kartı nereden temin edilir

Özel sağlık merkezlerinden nasıl kan grubu kartı alınır, ücreti ne kadardır?

İhtiyaç halinde özel sağlık merkezlerinden istenilen kan grubu kartları için talep edilen yere göre belli bir miktar karşılığında ücret alınmaktadır. Özel sağlık kuruluşu ya da hastaneden kan grubu kart isteminde bulunan kişilerin bu taleplerinin karşılığı olarak bir miktar para ödemesi yaparlar. Özel sağlık kuruluşuna göre değişen bu ücretler 20 TL ile 40 TL arasındadır. Özel kurumlarda kan grubu için verilen sonuç işlemleri ise yaklaşık olarak 5 ya da 10 dakika içinde çabuk bir şekilde çıkmaktadır.

Kızılay 'a kan bağışı yolu ile kan grubunuzu öğrenmeniz mümkün!

Kızılay 'a kan bağışında bulunarak hiç tanımadığınız ancak ihtiyaç sahibi olan pek çok vatandaşımızın hayatına yeniden tutunmasına katkıda bulunabilirsiniz. Eğer kan grubunuzun ne olduğunu bilmiyorsanız ve ücret ödemesi yapmadan öğrenmek istiyorsanız o halde Kızılay 'a kan bağışında bulunarak hem bir hayra vesile olmuş olursunuz hem de bu sayede kan grubunuzun ne olduğunu da öğrenmiş olursunuz.

kan grubu kartı ücretli mi

Kan grubu bilgisi nereden ve nasıl öğreniliyor?

Kan grubunun ne olduğunu öğrenmek isteyen kişiler ilk önce kan vermek zorundadırlar. Eğer daha önceden kan vermişseniz E - nabız sisteminden kan grubunuzu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Kan grubunuzu sorgulamak için yapılabilecek başka bir alternatif bulunmamaktadır. Aynı zamanda önceden aile sağlığı merkezlerinden de kan grubunuzu öğrenmek için kan vermişseniz yine sonucu E - nabız sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

E - nabız sistemi üzerinden kan grubu sonucunuzu öğrenmek için öncelikle sisteme giriş yapmalısını ve ardından da E - nabız sistemi üzerinde yer alan Tahlillerim sekmesine girmelisiniz. Tahlillerim kısmına girdikten sonra geçmiş kayıtlardan hangi kan grubuna ait olduğunuzu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal