Kahvaltıda uzak durmamız gereken yiyecekler: Zehirden farksızlar

Kahvaltı en önemli öğünlerden biri arasında bulunuyor. Uzmanlar sağlıklı bir şekilde kahvaltı yapan kişilerin hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu bu nedenle düzenli olarak kahvaltı yapılması gerektiğini vurguluyor. Ancak her kahvaltı sağlıklı olmuyor. Kahvaltıda tükettiğimiz bazı gıdalar vücudumuz için büyük tehlike oluşturuyor. İşte pratik ve lezzetli olduğu için yediğimiz o sağlıksız gıdalar.

25.01.2023-11:42 - (Son Güncelleme: 25.01.2023-17:55) Kahvaltıda uzak durmamız gereken yiyecekler: Zehirden farksızlar

Kahvaltı alışkanlıkları kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Bazıları sağlıksız kahvaltı yapmaktan hoşlansa da bazılarını buna vaktinin olmaması nedeniyle pratik ve ayaküstü kahvaltı tercih etmelerine neden olmakta. Kahvaltıda tükettiğimiz ve sağlıklı sandığımız birçok yiyecek kalp hastalıkları, felç, kolesterol, diyabet, kanser gibi hastalıkların oluşmasında büyük rol oynuyor.

Kahvaltıda yenmemesi gereken yiyecekler

Kahvaltılık gevrekler

Kahvaltı gevrekleri

Kahvaltıda tüketilen gevreklerin çocuklar ve yetişkinler için yararlı ve besleyici olduğu sanılıyor. Bu tahılların yüksek oranda işleniyor olması ve çok az miktarda tahıl bulunuyor. Sabahları tüketilen gevrekler içerisinde şeker oranları ise fazlasıyla yüksek. Kepekli besinler ya da yapay olan vitaminler ve mineraller eklemeniz sağlıklı bir çözüm yapmayacaktır.

Margarinli ve kızartılmış tost

Margarinli ve kızartılmış tost

Margarinli tostun sağlıksız olmasının 2 önemli nedeni vardır. İlki, birçok ekmeğin içinde olan un rafine edildiği zaman, sizlere çok az besin ve lif sağlayacaktır. Rafine ise karbonhidrat lif bakımından düşük olması nedeniyle kan şekerinizi çok fazla yükseltebiliyor. İkincisi ise, diğer yağlara göre margarin içerisinde en sağlıksız yağ olan trans yağlar barındırmakta. Margarin ile yapılan tost, kan şekerinizin yükselmesine ve daha hızlı acıkmanıza böylece kilo almanıza ve kalp rahatsızlıklarının artmasına sebep olabilir.

Kek

Bitkisel yağ, rafine un, yumurta ve şeker ile yapılmaktadır. Sağlıklı olan tek şey yumurta. Zaman zaman kek içinde şeker oranı yüksek olur buda daha çok kalori ve kilo almanıza neden olacaktır.

Meyve suyu

Meyve suyu

Sabahları güne paket meyve suyu ile başlamanız en kötü seçim olacaktır. Meyve suyu kişide kilo alma, açlık ve kronik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Şekerin bir yapay tatlandırıcı olduğu düşünürseniz sağlığınızı riske atmış olacaksınız. Çoğu meyve suları bildiğiniz gibi tam bir meyve suyu değildir. İçerisinde şeker ya da fruktozlu mısır şurubu eklenerek tatlandırır. Yüksek olan şeker oranı obezite ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara neden olabilmektedir.

Hamur işleri

Hamur işi

Börek, poğaça bunun gibi benzer hamur işleri oldukça zararlıdır. Belli bir süre sonra midenizde yanma olacaktır. Hem çok fazla tüketilen hamur işleri çok çabuk acıktırır. Buda daha hızlı kilo almanıza sebep olur.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal