Kahramanmaraş depremi uluslararası basında: 200 yıldır işaret yoktu

Uluslararası basın Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük depreme geniş yer vermeye devam ediyor. Son olarak BBC’nin haberine göre, 200 yılı aşkın bir zamandır bölgede bu ölçekte bir depremin olacağına dair bir herhangi bir uyarı işaretinin olmadığı yer aldı.

09.02.2023-10:01 - (Son Güncelleme: 09.02.2023-10:01) Kahramanmaraş depremi uluslararası basında: 200 yıldır işaret yoktu

Uluslarasın basın, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 10 ilde etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlere yönelik geniş yer vermekte.Yaşanan depremlere ilişkin anbean bilgi aktaran BBC yayımladığı analiz haberde, 200 yılı aşkın bir süredir bölgede, bu büyüklükte bir depremin olacağına yönelik bir işaret olmadığının altını çizdi.

Akşam'da yer alan haberde, en son 1822 yılında bölgede meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin artçılarının, yaklaşık olarak 1 yıl sürdüğü belirtilen haberde, aynı durumun Kahramanmaraş merkezli depremlerin olabileceğini aktardı.

Depremin şiddeti

İki büyük depremin yıkıcı etkisini dikkat çeken The Economist’in haberinde ise "Bu depremi bu denli yıkıcı hale getiren birçok etken var. Bunlardan bir tanesi depremin şiddeti." İfadelerine yer verildi. 

200 yıldır işaret yoktu

Deprem şiddetindeki bir puanlık bir artışın, etkisinin dahi 32 kat artırdığı bilgisini paylaşılan haberde, depremin yüzeye yakın bir noktada gerçekleşmesi yüzeydeki etkisini katladığını belirtti. 

The Times gazetesi ise bölgenin tektonik tabaklarının birleşim noktası olması nedeniyle deprem bu tabaklarda meydana gelen hareket edişinin yıkıcı etkisini vurguladı.

İtalya’da 2016 yılında meydan gelen depremde 300 kişinin hayatını yitirmesine işaret edilen haberde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ortaya çıkan enerji miktarının 250 kat fazla olduğu ve bunu sarsıntıları yüksek şiddetli artçıların takip ettiği vurgulandı.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal