Kadir Gecesi hangi vakitte başlar, hangi vakte kadar devam eder? Kadir Gecesi ne zaman başlar, ne zaman biter?

Ramazan ayının son günleri idrak edilirken Ramazan ayının içerisinde bulunan ve İslam alemi için önemli bir gecelerden olan Kadir Gecesi bugün idrak edilecektir. Ramazan ayının 27. gecesine denk gelen Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak bilinmektedir. Müslümanlar için en önemli gecelerden biri olan Kadir Gecesinin hangi vakitte başlayacağı ve hangi vakitte biteceği merak konusu oldu. Peki Kadir Gecesi ne zaman başlayacak, ne zaman bitecek? detaylar haberimizde yer almaktadır.

27.04.2022-19:56 - (Son Güncelleme: 27.04.2022-19:56) Kadir Gecesi hangi vakitte başlar, hangi vakte kadar devam eder? Kadir Gecesi ne zaman başlar, ne zaman biter?

Ramazan ayının 27. gecesine denk gelen Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak bilinmektedir. Bugün Ramazan ayının 27. gecesini idrak ettiğimiz için Kadir Gecesi idrak edilecektir. Müslümanlar için en önemli gecelerden biri olan Kadir Gecesi'nin hangi vakitte başlayıp hangi vakitte biteceği araştırılmaya başlandı.

Kadir Gecesi hangi vakitte başlayacak?

Kadir gecesi Ramazan ayının 27. gecesidir. Kadir Gecesi bugün akşam vakti başlayarak diğer günün sabah vaktine kadar sürmektedir.

Kadir Gecesi nedir, faziletleri nelerdir?

Kadir kelimesinin sözlük anlamı hüküm, şeref, güç ve yücelik anlamına gelmektedir. Dini literatürde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece olarak kullanılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında indirilmiştir. Kadir suresinde Kur'an-ı Kerim'in Kadir gecesinde indirildiği ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmiştir. Allah'ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kur'an'ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktasını teşkil etmektedir. Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlamasından dolayı Kadir Gecesi'nin önemini anlatan birçok ayet vardır. Kadir Gecesi'nde Kur-an'ı Kerim'de bildirildiği üzere Allah'ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hakim olur. Kur'an'ın ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve bütün hikmetli işlerin kararlaştırıldığı mübarek bir gecede (ed-Duhân 44/3-4) indirildiğine dair ayetlerle birlikte ele alındığında Kadir gecesinin ramazan ayı içinde bulunduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu gecenin tam olarak hangi güne denk gelindiği bilinmezken bu gecenin daha çok ramazanın son on veya yedi günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler (Buhârî, "Fazlü leyleti'l-?adr", 2-3; Müslim, "?ıyâm", 205-220) gecenin hangi güne denk geldiği hakkındaki bazı ipuçları vermektedir. Bu hususta sahabeden gelen rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesi öne çıkıyorsa da (Müslim, "?alâtü'l-müsâfirîn", 179-180, "?ıyâm", 220-221; Ebû Dâvûd, "Şehru Ramazan", 2, 6; Tirmizî, "?avm", 72) bu rivayetler ihtilâflı olduğundan kesinlik ifade etmemektedir. Bazı nakillerde Hz. Peygamber'in Kadir gecesinin vaktini haber vermeye teşebbüs ettiği, ancak o sırada bir konuda anlaşmazlığa düşen iki sahibinin Resûlullah'a başvurması üzerine buna fırsat bulamadığı, daha sonra da konunun zihninden silindiği bildirilir (Buhârî, "Fazlü leyleti'l-?adr", 4; Müslim, "?ıyâm", 217; Dârimî, "?avm", 56).

Kadir Gecesinin faziletleri

Kadir Gecesinin kesin olarak hangi güne denk geldiği bilinmemesinin hikmetini alimler gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Halbuki kısmi belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin bildirilmemesi yoluyla Müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tâzimde aşırıya kaçmaları önlenmiş olur (Zemahşerî, IV, 273; Fahreddin er-Râzî, XXXII, 28-29).

Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, "Fazlü leyleti'l-?adr", 1; Müslim, "?alâtü'l-müsâfirîn", 175-176). Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp i'tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı (Buhârî, "Fazlü leyleti'l-?adr", 5; "İ?tikâf", 1; Müslim, "İ?tikâf", 1-5; Tirmizî, "?avm", 73). Bir hadiste Resûl-i Ekrem'in Kadir gecesinde, "Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!" şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir (Tirmizî, "Da?avât", 84; İbn Mâce, "Du?â?", 5). Bu sebeple Müslümanlar, ramazan ayının son on gecesini ve özellikle alimlerin çoğunluğunun işaret ettiği 27. geceyi, kulluk bilinci içinde ibadet ederek ve geçmişte yaptıkları hataları bir daha tekrarlamamaya kesin karar vererek geçirmeye özen gösterirler.

Ramazan ayının önemi nedir?

Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım etme ayı ve Kur'an ayı olarak bilinmektedir. Ramazan ayına Müslümanlar oruç ibadetlerini yerine getirmektedir. Ramazan ayı insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırma ayı olarak bilinmektedir. Kura'an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal