Suda Doğum Nedir? Suda Doğum Yapmak Daha Mı Kolay?

Suda doğum nedir? Nasıl yapılır? Türkiye’de suda doğum nasıl yapılıyor? Suda doğumun faydaları neler? Suda doğum yapan hastaneler hangileri? Suda doğum hakkında merak edilenler! tüm cevaplar haberimizde…

11.04.2018-12:45 - (Son Güncelleme: 11.04.2018-13:51) Suda Doğum Nedir?  Suda Doğum Yapmak Daha Mı Kolay?

Suda doğum nedir? Nasıl yapılır? Türkiye’de suda doğum nasıl yapılıyor?  Suda doğumun faydaları neler? Suda doğum yapan hastaneler hangileri? Su da doğum hakkında merak edilenler haberimizde…

Günümüz anneleri artık güvenli, doğumhane gürültüsünden uzak, rahatça hareket edebilecek, daha az ağrı medikal tedavi hissedebileceği bir ortamda doğum yapmayı istemektedirler. Suda doğum tam da istediğiniz ortamı size sağlamaktadır.

SUDA DOĞUM NEDİR?

Özel olarak hazırlanmış küvetlerde veya doğum havuzunda gerçekleşen doğumlara suda doğum denir. Sadece bebeğin doğduğu an suda kalmanız için değil, doğum sırasında kasılmaları daha rahat karşılamak.

SUDA DOĞUM NASIL YAPILIR?

Havuza ya da küvete ılık ılık, temiz suyla doldurulur. Kasılmalar sırasında suyun içinde rahatlayan anne adayı, dilerse bebeğin çıkış anında da suda kalarak çıkış aşamasını kolaylaştırabilir.

SUDA DOĞUMUN FAYDALARI NELER?

Ilık suyun içinde olmak, tensel bir rahatlama sağlayarak oksitosin hormonu salgılanmasını artırıyor. Doğum sırasında yeterince oksitosin salgılanabildiğinde, kasılmalar daha düzenli oluyor ve doğum süresi kısalabiliyor. Daha pozitif, daha sakin bir doğum deneyimi mümkün olabiliyor.

Doğum stresi olabildiğince azalır, bu durumda  rahim kasılmasını artıran oksitosin hormonu salınımı artar. Daha az ağrı hisseden ama yeterince kasılması olan, doğuma ve bebeğine yoğunlaşmış olmuş annenin doğum eylemi de kısalmış olur.

Bebeğin kalp atımlarında düşüş olasılığı azalmış olur, uterusa daha fazla kan akımı olması etkili kontraksiyonlara da neden olur. Suda doğumun ayrı bir faydası ise suyun meme başını uyarması ile  süt salınımı artırılmış olur. Yapılan çalışmalarda suda doğumun; doğumun ilk evresini kısalttığı, ağrı, kaygı ve endişeyi  belirgin düzeyde azalttığı, daha iyi analjezi sağladığı ve doğumu hoş bir tecrübe haline getirdiği gösterilmiştir.

Suda olmak, psikolojik olarak da güven hissi veriyor ve kendini daha güvende hisseden anne adayları, doğum sırasında daha rahat, özgür ve güçlü de hissedebiliyorlar.

9 ay boyunca su dolu bir ortamda gelişen bebek, ılık suyun içine doğduğunda daha yumuşak bir geçiş yaşayabiliyor. Gözlemlendiği kadarıyla, suda doğan bebeklerin diğer bebeklere göre biraz daha sakin olduğu ifade ediliyor.

SUDA DOĞUM YAPMAK İÇİN NELER YAPILIR?

Eğer suda doğum yapmak istiyorsanız, öncelikle doktorunuzla bu isteğinizi konuşmalısınız. Doğum sırasında özel olarak kontrol edilmenizi gerektirebilecek bir durumunuz olabilir, bu durumda doktorunuz suda doğumun sizin için uygun olmadığını söyleyebilir.

Eğer doktorunuz ya da ebeniz evde doğumu destekliyorsa ve gebeliğinizde herhangi bir risk durumu bulunmuyorsa, eviniz de müsaitse, suda doğum havuzu kiralayarak evde doğum yapmayı tercih edebilirsiniz.

Suyun içinde rahat edebilmeniz için bir sporcu sütyeni ya da bikini giymeyi tercih edebilirsiniz. Sudan çıktığınızda kayma ve düşme tehlikesini önlemek için yere havlu koyabilir, uygun terliklerinizi hazır bulundurabilirsiniz.

Eğer eşiniz de doğumda sizinle birlikte suyun içinde olmak istiyorsa, uygun bir şort ve terlik hazırlamayı unutmamalısınız. Bunlar dışında suda doğum için yapmanız gereken ekstra bir hazırlık bulunmuyor.

Suda doğumu ne için istediğinizi de iyice değerlendirdikten sonra, doğumu kolaylaştırıcı bir araç olarak bu seçeneği bir kenarda tutmanız en sağlıklısı olacaktır.

 Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal