Puf puf mayalı ekmek nasıl yapılır? İşte tarifi haberimizde...

MAYALI EKMEK TARİFİ MALZEMELER

Hamuru için:

Yarım çay bardağı yoğurt

Yarım çay bardağı sıvı yağ

2 yemek kaşığı kuru maya

1 yemek kaşığı tuz

3 su bardağı ılık su

Aldığı kadar elenmiş un (yaklaşık 6-8 su bardağı kadar, ununu azar azar ekleyin, ölçüsünü ortalama yazdım, yumuşak ama ele yapışmayacak bir hamur olması gerekiyor)

Üzeri için:

1 çay bardağı yoğurt

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay bardağı su

Mayalı Ekmek Tarifi Yapılışı

Hamurun malzemelerini karıştırılıp, yumuşak bir hamur elde ediyoruz.

Üzerine ıslak bez örtüp iki saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.

Sonra hamuru yaklaşık 6-8 parçaya bölüp bezeliyoruz (büyüklüğünü isteğe göre ayarlarsınız, veya pişireceğiniz tavanın büyüklüğüne göre).

Bezelerin kurumaması için üzerlerini ıslak bezle örtüyoruz.

Tabanı kalın bir tavayı (veya sacda olabilir) ocak üzerinde orta ateşte ısıtıyoruz.

Derin bir kapta üzerinin malzemelerini karıştırıyoruz: yoğurdu, sıvı yağını ve suyu çırpıyoruz, hazırda bekletiyoruz.

Elimizi yoğurt karışımına batırıp bezeleri tavanın genişliği kadar açıyoruz (kalınlığı bir cm kadar olsun) bezeleri açarken mümkün olduğu kadar oklava kullanmıyoruz, elimizle açınca ekmeğimiz puf puf yumuşacık olur.

Bir yandan pişirirken bir yandanda bezeleri açmaya devam edin, birazda bu şekilde beklerse mayası tekrar gelir, pişerken daha yumuşak olur. İki tarafı iyice pişene kadar orta ateşte çevirerek pişiriyoruz.

Kahvaltılık yiyeceklerle servis yapıyoruz. Sade tereyağı ile servis yapılsa bile nefis bir ekmek oluyor. Eğer ertesi gün yenecekse, mikrodalgada ısıtmayın, fırında veya tost makinesinde daha lezzetli oluyor. Fazlasını tabi ki buzlukta uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Sonra buzunu çözdürüp fırında ısıtın, taze gibi olur. Şimdiden afiyet olsun.


Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın