Leblebi Kilo Aldırır mı?

Leblebi, en çok tüketilen kuruyemişlerden biridir. İnsanlar, severek yese de 'leblebi kilo aldırır mı?' diye sormaktan kendilerini alamazlar.

10.05.2018-17:07 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-13:16) Leblebi Kilo Aldırır mı?

Leblebi, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücut için yararlı olan kuruyemişlerden biridir. Aynı zamanda Türkiye'de sıklıkla tüketilir. Bu kadar sık tüketilmesi nedeniyle, bu kuruyemiş hakkında birçok soru kendisini göstermektedir. Leblebi hakkında merak edilen soruların cevaplarını derledik.

LEBLEBİ KİLO YAPAR MI?

Bir bakliyat türü olan nohuttan elde edilen leblebi; diyet ve sağlıklı beslenme açısından çok faydalıdır. Ancak, kilo kontrolü için besinlerin tüketim ölçüsüne dikkat etmek gerekir. 1 çay bardağı leblebi ortalama 180 kaloridir. Diyet yapanların günde ortalama 1500 kalori alabileceği bilgisini göz önünde bulundurursak, günde 180 kaloriyi leblebiden almak gayet uygundur. Leblebinin yanında bir bardak su veya bitki çayı içmek, sindirimi kolaylaştırır. Bu şekilde, ara öğünde leblebi yediğinizde kilo vermeye yardımcı olur. Ancak, fazla yerseniz kilo almaya sebep olabilir.

LEBLEBİNİN ZAYIFLAMAYA FAYDASI NEDİR?

En başında açıkladığım gibi yağ yakmaya, tok kalmaya ve kabızlık gidermeye yardımcı olan leblebi, kilo vermek için diyet  yapanlara gayet uygun bir seçenektir. Temiz karbonhidrat, diyet lifleri, protein bulunduran leblebi, kilo vermeye yardımcı olur. Haftada birkaç gün, ara öğünlerde bir avuç içi leblebi yemek uygundur.

LEBLEBİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Yağ yakmaya ve tok tutmaya yardımcı bitkisel protein içeren leblebi, ekonomik ve faydalı bir besindir. Kilo verirken yağdan kaybetmeye yardımcı olur, kas kaybını önler. Temiz bir karbonhidrat kaynağıdır; tatlı isteğini doğal yoldan karşılamak için harika bir çözümdür. Örneğin, ikindi vakti ara öğününde bir avuç içi leblebi ile bir fincan sade Türk kahvesi içmek, diyet açısından mükemmel sonuçlar verir.

LEBLEBİ İSHAL YAPAR MI?

Diyet lifleri içeren leblebi, bağırsak sağlığı için faydalıdır. Midede uzun süre kalıp tokluk hissi verir. Mide yanması veya ekşimesine iyi gelir. Leblebinin ishal yapmasıyla ilgili kesin bir bilimsel test yoktur. Ancak, diyet lifleri içerdiği için kabızlığın giderilmesinde faydalıdır.

HANGİ LEBLEBİ DAHA FAYDALIDIR?

Sarı ve beyaz leblebi, gördükleri işlem sonucu elde edilir. Nohut kabukları soyulup kavrulursa sarı leblebi, kabukları soyulmadan kavurulursa beyaz leblebi olur. Diyet ve sağlık açısından değerlendirdiğimizde, daha az işlem görmüş olan beyaz leblebi daha faydalıdır. Elbette, sarı leblebiden de yarar görürsünüz.

Ancak, piyasada baharatlı veya tuzlu leblebiler diyet açısından uygun değildir. Bu yüzden, leblebi alırken az işlem görmüş, kimyasal madde içermeyen, aşırı tuz veya baharatı olmayanları tercih etmelisiniz.

LEBLEBİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Leblebi, içerdiği amino asitler, triptofan ve serotonin ile süper bir besindir. Hem diyet hem vücut sağlığı için faydalıdır. Daha çabuk uyumaya yardımcı olur, serotonin hormonu salımını artırıp mutlu ve dengeli hissetmeye katkısı vardır.

Akşamüstü ara öğününde veya akşam yemeğinden bir saat sonra bir avuç içi leblebi ve yanında bir bardak sıcak süt içerek hem daha kolay uyuyabilir hem de kilo vermek için sağlıklı bir adım atabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal