Kırkı Çıkan Bebeklere Ne Yapılır? Kırkı Çıkmak Ne Demektir?

Bebeğin kırkı çıktıktan sonra anne adayları rahatlar. Peki, kırkı çıkmak nedir? Kırkı çıkan bebek için ne yapılır? İşte, soruların cevabı...

05.08.2019-15:02 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-16:58) Kırkı Çıkan Bebeklere Ne Yapılır? Kırkı Çıkmak Ne Demektir?

Kırkı çıkan bebekler için yapılan yaygın bazı adetler vardır. Böylece hem törensel bir nitelik gerçekleşir hem de daha dikkatli olunması gerektiği hatırlanır.

KIRKI ÇIKTIKTAN SONRA YAPILANLAR

Bebeğine kavuşacak olmanın arzusu ile heyecanlı bir bekleyiş durumunda olan anne adaylarının bebeklerini dünyaya getirdikten sonra yaşadıkları duygu tarif edilemez. Aileye yeni bir üyenin dahil olması ile dünyası bir anda değişen çiftlerin bunun ardından süreçlerine hızlı adapte olmaları bebeğin bakımı ve ebeveynlerin sorumluluklarına alışması açısından çok önemlidir. Doğum yapan annelerin ve dünyaya getirdikleri bebekler için önemli bir dönem olan ilk kırk günlük zamanda çok hassas ve dikkatli davranılmalıdır.

KIRK UÇURMA ADETİ YAYGIN

Halk arasında bebeğin kırkının çıkması olarak ifade edilen olay, aslında annenin 40 günlük Lohusa dönemi ile ilişkilidir. Haliyle bebeğin değil annenin kırkı çıkar aslında. Bebeğin dünyaya geldiği günden itibaren kırk günün geçmesi, şimdilerde kırk uçurma adeti olarak sıklıkla uygulanmaktadır. Şaman geleneğine ait olan ve halen yapılması sürdürülen kırk uçurmada anne ve bebek kırk günün ardından yıkanır ve ev ziyaretlerine başlar. Ziyaret sonunda ufak armağan vererek kırk uçurma gerçekleşmiş olur. Pek çok yörede bebeğin kırkını çıkarma hali farklı biçimlerde gerçekleştirilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal