Karakter Analizi Nasıl Yapılır?

Bir bireyin karakterinin büyük bir kısmının oluşması maksimum 6 veya 7 yaşına kadar tamamlanır. Bu noktada aileler dikkatli olmalıdır. İlerideki zamanlarda çocuğun kendisi ile özleştirdiği davranışları ailelerden taklit yoluyla alır. Birey olduğu zamanlarda da bu özellikler daha belirgin olarak ortaya çıkar.

01.08.2018-13:47 - (Son Güncelleme: 01.08.2018-13:33) Karakter Analizi Nasıl Yapılır?

Bir bireyin karakterinin büyük bir kısmının oluşması maksimum 6 veya 7 yaşına kadar tamamlanır. Bu noktada aileler dikkatli olmalıdır. İlerideki zamanlarda çocuğun kendisi ile özleştirdiği davranışları ailelerden taklit yoluyla alır. Birey olduğu zamanlarda da bu özellikler daha belirgin olarak ortaya çıkar.

Karakter bir kişiyi diğer kişilerden ayıran temel bir özelliktir. Karakteri, kelimenin eş anlamlıları olan kişilik, mizaç ve huy kelimeleriyle de tanımlayabiliriz. Bu kelimeleri de göz önüne getirdiğimizde karakterin kişi işin nasıl bir anlam ifade ettiğini anlayabiliriz.

KARAKTER ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Diğer bir taraftan bakacak olursak karaktere kişilerin ve kurumların da çok önem verdiğini görürüz. Bir kişinin karakteri onun asıl çizgilerini, neleri kolaylıkla yapıp neleri yapmakta zorlanacağını gösterir. Bu yüzdendir ki herkes kendi karakterini ve muhattap olduğu kişilerin karakterini bilmek ister. Karakteri anlayabilmek için de birbirinden farklı analiz yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler hiçbir zaman kesin ve net yöntemler değildir. Ancak kişinin karakteristik özelliklerini büyük ölçüde yansıttığı düşünülür. Yani giyiminizle, olaylara verdiğiniz tepkilerle, yürüyüşünüzle, ses tonunuzla, nesnelere ve olaylara yaptığınız yorumlarla aslında karakteriniz sessizce kendini gösterir. Bu özellikleriniz de çeşitli analizlerle saptanabilir. Karakter analizinde kullanılan, karakter saptama yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Görüşme
  • Derecelendirme
  • Yazılı testler
  • Beden dili

Görüşme yöntemi kişi ile görüşmeci arasında karşılıklı konuşma ile geçer. Gözlem ve görüşmeyi yapan kişi karşısındaki kişiye çeşitli sorular sorarak bireyin karakterini tanımaya çalışır. Aslında görüşme yöntemi günlük hayatta herkes tarafından fark edilmeden kullanır. Fakat yeteri kadar bilgiye sahip olunmadığı için karakteri tam olarak anlamayabiliriz. Görüşmede başarılı olunması için görüşmeyi yapan kişinin uzman olması gerekir. Gözlem ya da görüşme yolu ile elde edilen veriler derecelendirme yöntemi ile kaydedilir. Derecelendirme yönteminde hangi karakteristik özelliklerin fazla olduğu saptanır. Derecelendirme yöntemi kişinin öznelliğini saptamaya çalıştığı için bu yöntemi uygulayan kişi uzman değilse kişiye karşı yanlış çıkarımlarda bulunabilir. Diğer bir yöntem olan Yazılı test yöntemi sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntem karakter analizinde kullanılabileceği gibi kişinin özelliklerini ölçmek için de kullanılabilir. Ayrıca bir anket niteliği de taşır. Yazılı testlere pek fazla güvenilmez. Çünkü kişiler anketleri doldururken kendisinde olmayan özellikleri de varmış gibi gösterebilir. Örneğin bir işin gerekliliklerini gösteren yazılı bir test hazırlansın. İş başvurusunda bulunan kişilere de bu test uygulansın. İşe girmek isteyen kişilerin karakterlerini işe uygun olarak gösterme olasılıkları mevcutur. Bu yüzden yazılı testlere pek fazla güvenemeyiz.

BEDEN DİLİ KARAKTERİMİZİ ORTAYA ÇIKARIR

Beden dili metodunda ise kişiyle iletişim halindeyken verdiği tepkilerden çıkarım yaparsınız. Beden dilinde mimikler ve beden duruşu önemli bir yer tutar. Beden dilinde çeşitli hareketlerden örnek verecek olursak omuzları düşük, ayaklarını yere sürterek yürüyen kişilerin hayatta karşı yılgın ve pasif karakterli kişiler olduğunu anlayabiliriz. İletişim halinde olduğunuz kişi siz konuşurken gözlerini sizden kaçırıyorsa size ve söylediklerinize fazla güvenmediği çıkarımını yapabilirsiniz. Karşınızdaki kişi konuşurken elini ağzına veya burnuna götürüyorsa söylediklerinden şüphe edebilirsiniz. Çünkü söylediklerini gizlemek, engel olmak için elini ağzına götürerek sizinle arasına engel koymak ister. Kişi size dokunmuyor veya  temastan kaçınıyorsa sizinle duygusal yakınlık kurmak istemediğini ya da soğuk karakterli olduğunu anlayabilirsiniz. Ses tonuyla da kişinin karakterinin coşkulu veya pasif olduğu anlaşılabilir. Bu analizleri iyi yapabilmek karşınızdaki kişinin nasıl bir karakterde olduğunu daha iyi anlayabilmek için size yardımcı olur. Yine de kesin ve net çıkarımlar yapmak mümkün değildir.

Kendimizi iyi ifade edebilmek ve karşımızdaki kişiyle iyi iletişim kurmak için karakterimizi etkin kullanmamız gerekir. Ayrıca karşımızdaki insanın karakterini anlayabilirsek onunla daha kolay iletişime geçebiliriz. İnsanları anlayabilme ve kendimizi iyi tanıyıp ifade edebilme konularında karakter analizi bize yardımcı olur.


Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal