En pahalı ve az bulunan balıklardan biri olan kalkan balığı Daha çok Marmara’da, Karadeniz’in batısında, Sinop, Samsun taraflarında taze olarak bulunur. En lezzetli kalkan balığı zamanı ocak ayının sonundan mart ayının ortalarına kadardır.Peki, kalkan balığı nasıl pişirilir, tarifi. İşte tüm detaylar...

KALKAN BALIĞI NASIL YAPILIR, NASIL YENİR?

Kalkan balığı pişirme şekli arzuya göre değişir. Kalkan balığı tavalama, kalkan balığı buğulama, kalkan balığı haşlama, kalkan balığı ızgara veya kalkan balığı fırınlama şeklinde kalkan balığını pişirmek mümkündür. Tamamen damak zevkine bağlıdır pişirme şekli.

MALZEMELER

  • 2 kilo kalkan balığı
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

KIZARTMA İÇİN

  • Ayçiçek yağı
  • Un

HAZIRLANIŞI

  1. Temizlenmiş ve doğranmış olarak balıkçıdan aldığınız kalkan balığını derin bir kaba koyun.
  2. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp kalkan balığının üzerine dökün.
  3. Balığın terbiye olması yaklaşık 45 dakika sosun içinde bekletin.
  4. Yayvan bir tavaya ayçiçek yağını alıp kızdırın.
  5. Kalkan balıklarını sosun içinden çıkarıp una batırın.
  6. Unlanmış balıkları tavaya alıp tavanın kapağını kapatın.
  7. Yüksek ateşte tavanın kapağı kapalı olarak her iki tarafını da kızartın.
  8. Kalkan balığı ortalama 15 dakikada pişmektedir.

    PİŞİRME ÖNERSİ 
    • Kalkan balığı kızartması yapmadan önce mutlaka terbiye etmeniz gerekir.
    • Kızartma sırasında tavanın kapağı mutlaka kapalı olmalı ki balığın buharı içeride kalsın.
    • Balıkçıdan satın alırken kalkan balığını temizlemesini ve doğramasını isteyin; ev ortamında bu işlemleri yapmak pek kolay değil.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın