Geç Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik süreci her yaşta dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Eğer annenin yaşı fazlaysa risk faktörü de artmaktadır. İleriki yaştaki anne adaylarının dikkat etmeleri gerekenleri sizler için araştırdık.

23.01.2019-08:46 - (Son Güncelleme: 23.01.2019-08:41) Geç Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik süreci her yaşta dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Eğer annenin yaşı fazlaysa risk faktörü de artmaktadır. İleriki yaştaki anne adaylarının dikkat etmeleri gerekenleri sizler için araştırdık. İşte detaylar...

Uzman Bir Doktora Görünün

Hamile kalmadan önce olası riskleri azaltmak için mutlaka uzman bir doktora başvurarak 'gebelik öncesi danışmanlık' alın. Bu danışmanlıkta; kronik bir hastalığınız varsa tedavi edilmesi, aşılarınızın tamamlanması, hamilelik sürecinde neler yapılması ve nelerden kaçınılması gerektiği konusunda bilgilenirsiniz.

Hamilelikte Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Erken su gelmesi, bebeğin eşinin erken ayrılması, bebeğin eşinin rahim ağzına yerleşmesi, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, ölü doğum ve ani bebek ölümü gibi pek çok ciddi sorun sigaradan kaynaklanabilir. Bu nedenle, hamilelik öncesinde, hamilelik sırasında ve emzirme döneminde kesinlikle sigara kullanmayın. Hamilelik sırasında alkol tüketmek, bebekte ciddi zeka ve davranış bozukluklarına yol açabiliyor. Alkol alan annelerin bebeklerinde 'fetal alkol sendromu' olarak adlandırılan, kafa çevresinde küçüklük, büyüme geriliği, yüz anormallikleri ve zeka geriliğiyle seyreden bir sendrom görülebiliyor.

En Ufak Ağrıda İlaca Sarılmayın

Hamile kalmadan önce, doktorunuzu kullandığınız ilaçlar konusunda bilgilendirin. Doktorunuz bu ilaçların hamilelik için güvenli olup olmadığını ve yan etki potansiyellerini değerlendirecektir. Doktorunuz önermedikçe hiçbir ilaç içmeyin. Özellikle bazı epilepsi ilaçları, kan sulandırıcılar, bazı hipertansiyon ve akne ilaçları, doğumsal anomali oluşturma potansiyeli taşıyor.

Aşılarınızı Yaptırdıktan Sonra Hamile Kalın

Kızamıkçık (Rubella) geçirdiğinizi hatırlamıyorsanız ve suçiçeği (Varicella) için test yaptırın ve eğer bağışıklığınız yoksa aşılarınızı tamamladıktan en az bir, tercihen üç ay sonra hamile kalın. Tetanos aşısı hamilelik öncesinde de hamilelik sırasında da yapılabiliyor. Hepatit B bulaşma riski varsa, doktorunuz aşı yaptırmanızı önerecektir.

Hamilelikten Önce Folik Asit Kullanın

Hamile kalmadan en az bir ay önce, günde 0.4 miligram (400 mikrogram) folik aAsit içeren vitamine başlayın ve üç ay boyunca düzenli olarak kullanın. Folik asit takviyesi, bebeğin kafa kemiklerinin gelişmemesi gibi riskleri ciddi oranda düşürüyor.

Kalsiyum ve Demir Alın

Hamile kaldıktan sonra günde 1000-1500 miligram kalsiyum desteği kullanın. Bebeğin iskelet gelişimi için de kalsiyum çok önemli bir mineraldir. Ayrıca üç ayın sonunda bulantılarınız azalınca, günde 30 miligram demir almanız; hamileliğinizde demir eksikliği anemisi riskini azaltacaktır.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal