Çocuğa Ceza Uygulamak Doğru Mu?

Disiplin sağlamak için çocuklara ceza yöntemi uygulamak ne kadar doğru? Eğer bu sorunun yanıtını öğrenmek istiyorsanız, haberimizin detaylarına bakabilirsiniz.

02.01.2019-10:41 - (Son Güncelleme: 02.01.2019-10:34) Çocuğa Ceza Uygulamak Doğru Mu?

Disiplin sağlamak için çocuklara ceza yöntemi uygulamak ne kadar doğru? Eğer bu sorunun yanıtını öğrenmek istiyorsanız, haberimizin detaylarına bakabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi, ebeveynlere bu konuda bazı tavsiyelerde bulundu. İşte o tavsiyeler;

ÇOCUK SALDIRGANLAŞIR

Çocuk psikolojisi konularına bakıldığında ilk sırada disiplin vce ceza konuları geliyor. Burada öncelikli olarak yapılması gereken, kendi çocukluğunuza bakmanız. Örneğin siz çocukken bir hata yaptığınızda sizi anne veya babanız nasıl tepki veriyordu? Kızarak mı, döverek mi, bağırarak mı yoksa nasihat ederek mi? Bu cezalandırmalardan herhangi birini hatırlarsınız. Peki bu cezaya sebep olan davranışınızı hatırlıyor musunuz? Ebeveynlerin size ders vermek amacıyla, sizi hayata hazırlamak niyetiyle yaptığı bu girişimler hatıradan öteye çoğu zaman gitmez. Üstelik çocuğun yaptığı uygunsuz davranışla yüzleşmesini engelleyerek intikam hayallerinin peşine düşmesine de sebep olur. Artık araştırmalar da fiziksel cezaların çocuklarda saldırgan davranışları arttırdığını ve ileride de depresyon ve kaygıya sebep olabileceğini destekler niteliktedir.

AMAÇTAN UZAKLAŞTIRIR

Fiziksel cezalardan sıyrılarak kulağa hoş gelen ödül yöntemine bakalım. Çocuklara alacağınız oyuncaklar, sevdiği yiyecekler vb. ile onları ödüllendirebilirsiniz. Bunun kötü olan yanı ise çocuklar ödülü alabilmeye odaklanırlarken, sizin öğretmek istediğiniz esas olaydan uzaklaşabilirler. Ayrıca ödüllerin olmadığı etkinliklerden uzaklaşabilirler.

Ebeveynlere öneriler;

- Çocuklarınıza söylediğinişz şeyleri neden yapmasını istediğinizi açıklayın.

- Çocuğunuza kendini daha özgür hissedeceği seçenekler sunun. Örneğin Alışveriş merkezinde koşan çocuğa "iki seçeneğin var istersen yürüyebilirsin ya da pusetinde oturabilirsin karar senin" gibi.

- Örneğin kardeşiyle oyuncak tartışması yaşayan çocuklara güzelce oynamaları gerektiğini sık sık hatırlatmak olay anında yeterli çözüm olmayabilir. Bu sebepten sakin bir şekilde yanlarına gidip oyuncağı ulaşamayacakları bir yere kaldırmayı deneyebilirsiniz.

- Sorunu hem çocuğun hem de kendi pencerenizden anlatmak için fırsat tanıyın ve ardından aklınıza gelen tüm çözüm yollarını listeleyip birlikte karar verin.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal