Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş

Çocukların neden ateşi çıkar? Çocukların ateşi nasıl ölçülür? Hangi durumlarda doktora gitmek gerekir? Çocukların ateşi nasıl düşürülür? Ateşli havale nedir? Detaylar haberimizde…

27.02.2020-14:57 - (Son Güncelleme: 27.02.2020-14:37) Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş

Ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan bir tanesi de çocuklarının ateşinin çıkmasıdır. Aslına bakılırsa ateş sıklıkla vücuda giren bakteri ve virüslere karşı bedenin verdiği normal bir tepkidir. Dikkatli şekilde kontrollerinin yapılması faydalı bir savunma mekanizmasıdır.

VÜCUT SICAKLIĞINI ÖLÇMEDE YAŞLARA GÖRE ÖNERİLEN VÜCUT BÖLGELERİ

Yaş Grubu                           Seçenek 1.         Seçenek 2.                         Seçenek 3.

Yenidoğan-6 yaş -            Koltuk Altı -       Rektal -                                Deriden ateş ölçerler

6 yaş üzeri -                        Koltuk Altı -        Kulaktan -                          Deriden ateş ölçerler

Rektal ölçümlerde 38,2C kadar normal kabul edilebilir. Rektal veya koltuk altı olsun artık tüm ölçümlerde kırılması durumunda civanın toksik etkileri nedeniyle cam termometre kullanılması önerilmemektedir. Koltuk altı ölçümlerinde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal olarak kabul edilmektedir. Ortam sıcaklığının ve kalın giyinmenin de vücut ısısını arttırdığı unutulmamalıdır. Koltuk altı ölçümlerde ise cildin kuru olmasına ve derecenin koltuk altına yeterli süre temas etmesine dikkat edilmelidir. Nemli bir koltuk altından yapılan ölçüm yanlış sonuçlar verebilir.

ÇOCUKLARDA ATEŞ NEDEN ÇIKAR?

3-5 gün süren kısa süreli ateşin nedeni; üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, mide-bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile görülen enfeksiyonlar, özellikle kız çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir. Bunların dışında orta kulak iltihabı, zatürre, menenjit, romatizmal hastalıklar, malign hastalıklar ateşe neden olabilir. Bazı aşılardan sonra ve diş çıkarma dönemlerinde de çocuklarda hafif ateş olabilir.

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GİDİLMELİ?

  • 3 ayın altındaki tüm ateşli çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir.
  • Ateşle beraber ciltte döküntüler oluşuyorsa
  • Ateşi düşmesine rağmen huzursuzluğu sürüyorsa
  • Zor ve sık nefes alıyorsa
  • Öksürük, hırıltı, kulak ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, devamlı kusma, sık ishal, idrar yaparken yanma, idrar renginde değişme beslenme güçlüğü varsa
  • Bıngıldağında atma ve kabarıklık varsa
  • Çocuğunuz 2 yaşından küçükse 24 saatten fazla, 2 yaş üzerinde ise 3 günden uzun süre ateşi devam ediyorsa
  • Ağzında kuruluk, gözyaşının olmaması, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük idrar miktarında azalma gibi sıvı kaybı bulguları varsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerekir.

ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Çocuğun ateşi yükselirken titremesi normal bir durumdur. Kalın giysiler, çocuğun ateşinin daha da yükselmesine neden olur. Bu yüzden çocuğa kalın giysiler giydirilmemeli, üzeri üşüdüğü gerekçesiyle örtülmemelidir. Ateşli çocuğun bulunduğu odanın ısısı 21 -22 derece arasında tutulmalıdır. Ateş, terlemeyi ve solunum sayısını artırarak sıvı kaybının artmasına neden olur. Çocuğa bol miktarda sıvı verilmelidir. Ateş, çok yüksekse ılık su ile (29-32 derece)  pansuman veya nadir olarak banyo yaptırabilirsiniz, fakat çocuğu asla soğuk ıslak havlu veya çarşafa sarmayın ya da direkt soğuk duşun altına sokmayın. Bu uygulamaların yanında çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozda ateş düşürücü şurup ve fitillerde kullanılabilir. Unutulmaması gereken noktalardan biri de aspirinin ateş düşürücü olarak çocuklarda kullanılmaması gerektiğidir.

FEBRİL KONVÜLZYON (ATEŞLİ HAVALE) NEDİR?

Febril konvulziyon meydana geldiği sırada ailelerin %30 kadarı çocuklarının ateşli olduğunun farkında değillerdir. Genellikle 6ay-5 yaş arası çocuklarda görülür. Ateş genellikle 38C üzerindedir. Ateşli havale geçiren çocukta kasılma sıçrama morarma gözlerde kayma bilinç kaybı gelişebilir. Bu durumda öncelikle yapılması gereken ilk şey sakin olmaktır. Daha sonra çocuğun sağa sola çarpıp düşüp kendine zarar vermesi engellenmelidir. Çocuğunuzu kucağınıza alıp sırtı size dönük pozisyonda başı yan dönük ve başı hafifçe aşağı pozisyonda tutabilirsiniz. Hava yolunu açık tutularak en yakın sağlık kurumuna başvurmak yapılacak en doğru harekettir.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal