Amniyosentez Nedir?

Kimlere amniyosentez yapılır?Amniosentezin Riskleri Nelerdir? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

27.06.2018-18:54 - (Son Güncelleme: 27.06.2018-18:45) Amniyosentez Nedir?

Kimlere amniyosentez yapılır?Amniosentezin Riskleri Nelerdir? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

AMNİYOSENTEZ NEDİR?

Amniyosentez, anne karnından ince ve uzun bir iğne yardımıyla amniyon sıvısının alınmasıişlemidir. İngilizce'de "amniosynthesis" olarak geçer.

Amniyosentez işlemi genellikle 16-22. gebelik haftaları arasında riskli gebeliklerde yapılır. Tecrübeli ellerle yapıldığında oldukça ağrısız ve bebek için riskleri azdır.

Alınan amniyosentez mayisinde bebeğe ait dökülen canlı hücreler vardır. Bu hücreler: bebeğin idrar kanallarından dökülen hücreler, ağız, yutak, yemek borusu ve mide sıvısından gelen hücreler ile cilt hücrelerini içermektedir.

Amniyosentez işlemi sonrası elde edilen hücreler özel bir kültür ortamında 18-20 gün içinde bekletilerek üretilir. Üretilen hücreler belli bir safhada toplanılarak kromozomları ayrıştırılır ve mikroskop altında görüntülenerek kromozomlar analiz edilir. (Kromozom analizi)

Kromozom analizinde görüntülenen hücreler direkt bebeğe ait olduğu için bebeğin kromozom yayılımını gösterir. Bu şekilde bebeğe ait kromozomlarda olan problemler rahatlıkla görülebilir ve aynı zamanda sex (cinsiyet) kromozomlarının incelenmesiyle bebeğin cinsiyeti de ortaya çıkar.  (Ancak yasa gereği ülkemizde amniyosentez sonrası cinsiyet tanımı yapılmamaktadır.)

KİMLERE AMNİYOSENTEZ YAPILIR?

  Yaşı 35 üzerinde olan anne adayı (üçlü tarama testine bakılmaksızın)
  Anne adayının yaşının genç olmasına rağmen (<35) down sendromu açısından derin endişelerinin ve korkularının olması durumunda
  Üçlü veya ikili tarama test sonucunun normalin üstünde olması durumunda (Genellikle 270 de bir olasılığın üstü patolojik olarak kabul edilir)
  Ailede Down sendromlu birey varlığı
  Gebede daha önceden Down sendromu gibi kromozomal bozuklukları taşıyan bebek doğurma öyküsünün olması
  Rubella, CMV veya herpes gibi intrauterin (gebelik sırasında ortaya çıkan) infenksiyonlarin tespiti (Amniyosentez sıvısından PCR tekniği ile aktif virüs aranır)
  Noral tüp defektlerinde( NTD); Alfa fetoprotein (AFP) ya da asetil kolin esteraz enzim seviyesi için
  Hemofili gibi sekse bağlı geçen hastalıkların tespiti için
  Eritroblastosis featalis gibi kan hastaliklarinda
  Cystunria gibi bir takım enzim eksikliklerinde
  Fetal akciğer olgunlaşma tayininde (genelde riskli bir gebeliğin son aylarında, doğum kararını doğru zamanda verebilmek amacıyla yapılır)
  Bir takım fetal bozuklukların medikal tedavisinde
  Gebeliğinin ilk dönemlerinde "Colchicine" isimli bir ilacı kullananlarda (colchine, özellikle FMF- Familial akdeniz ateşi hastalığında kullanılır).
  Kan uyuşmazlığındaki tablonun şiddetinin tayininde (artık tarihi bir değeri vardır) kullanılmaktadır.

İskelet hastalıkları veya kalp hastalıklarının tespitinde amniyosentezin önemi bulunmamaktadır.  Bu tür problemlerde yapılan 2. düzey ultrasonlar önemli yer tutar. 

Amniosentezin Riskleri Nelerdir?

% 0.5 oranında (200 de bir olasılıkla) bebeğin kaybedilme riski vardır.   Ancak unutulmamalıdır ki;  tüm cerrahi girişimler gibi bu riskler tecrübeli ellerde en aza indirilebilir.

Fetusun amniosentez ignesinden zarar görmesi
Fetusun enfeksiyon kapması veya iğneden hasar görmesi
Placentanın infenksiyon kapması (Plasentit) 
Düşük (abort)
Erken doğum
Membran rüptürü (Suyun gelmesi)
Amniosentez sırasında sıvı kaçağı 1-2 gün sürebilir.
Kan uyuşmazlığında izoimmunizasyon artabilir.  Bu yüzden eğer eşler arasında bir kan uyuşmazlığı da varsa amniosentez sonrasında ilk 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi (Anti D İmmunglobulin)  yapılmalıdır.

 Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal