Elazığ'da yaşayan Efsun Kaymaz ve Nurcan Salgın beraber bir projeye imza attı. Yıllar öncesinde şehirlerinde yapılan ipek böcekçiliğini yeniden hayata döndürdüler. Aile bütçesine katkı sağlamak için kolları sıvayan Kaymaz ve Salgın köydeki bir evin odasını ipek böcekleri için ayırdı. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sağlanan destek sayesinde 60 bin adet ipek böceği yetiştiren kadınlar köydeki dut yapraklarının toplayarak ipek böceklerini yetiştiriyor. İpek böceklerine bebek gibi bakan kadınlar 45 günde 34 bin lira gelir elde ederek ev bütçesine katkı sağlıyor.
Evde boş durmak istemeyen ve aile bütçesine katkı sağlamak isteyen Efsun Kaymaz, “Geçen yıl soğuktan etkilendikleri için sadece 1 hafta yaşatabilmiştik. Bu sene Elazığ TSO başkanımızın yardımları ve teşvikleri ile bizi tekrar yönlendirdiler.”ifadelerini kullandı. İpek böceği yetiştirmek için ortamın müsait olduğunu belirten Kaymaz, bir kutuda 2 bin adet böcek olduğunu ve bunların dut yaprakları ile beslendiğini vurguladı.
Daha sonra ipek böceklerinin ortaya çıkardığı kozaları teşvikler ile birlikte kargolayarak gönderdiklerini ifade eden Kaymaz, güzel bir ek gelir elde ettiklerini ifade etti. Efsun Kaymaz, “Elimizde şu an 60 bin tane larva var. Bu larvaların 45 günlük bakımından sonra kayıplarımız olmaz ise 34 bin civarı verim alacağız. Yılda bir defa yapılan işlem olduğu için 45 günlük baharın bize vermiş olduğu ilaçsız yapraklarla ekonomimize bir destek oluyor. Ekonomimize ve ailemize güzel bir destek oluyor.”dedi. Elazığ'ın geçmişinde ipek böcekçiliği yapıldığını vurgulayan Kaymaz, bu işi herkesin yapabileceğini söyledi. Öncelik olarak aile bütçesine katkı sağlamak için bu işe giriştiklerini söyleyen Kaymaz, çocuklarla birlikte bu işi yapmaktan keyif aldıklarını dile getirdi.
Birlikte ortaklık kuran üç çocuk annesi Nurcan Salgın ise bu iş için daha önce bir deneyimi olmadığını ama iyi bir ilerleme kaydettiğini ifade etti. Salgın, “Şu an elimizde 60 bin tane tırtılımız var. Çok hızlı büyümelerine bizde inanamıyoruz. Geldikleri zaman hiçbir şekilde uzuvları, kafaları hiçbir şeyi gözükmüyordu. Açıkçası ne zaman büyüyecekler falan diye bir düşünüyorduk. O kadar hızlı büyümeleri, gelişmeleri bizi de çok şaşırtmıştı. Çok güzel ilerlediğimizi düşünüyoruz.”dedi.
Bu işe devam etmeyi düşündüklerini ve bu işten iyi bir gelir elde ettiklerini vurgulayan Salgın, çok yüksek meblağlar aldıklarını ifade etti. Başta kendilerine denemek için bu kadar az aldıklarını dile getiren Salgın, daha besleyebileceklerini dile getirdi. Dut ağaçlarının yoğunluğu ısı ve emek verildiği zaman çok güzel verim aldıklarını aktaran Salgın, hiçbir şey yapmanıza gerek olmadığını ortamdaki ısı ve nemin her şeyi hallettiğini ifade etti. Nurcan Salgın, “Beslenme sadece dut ağacı yaprakları ile oluyor. Zaten herhangi bir konu, deterjan, parfüm ve kolonya hiçbir şekilde olmamasına özen gösteriyoruz. Zaten çok hızlı ilerliyor. 45 günde bitiyor gidiyor” sözlerini dile getirdi.