Kadın astsubay olmak için gereken şartlar nelerdir? Nasıl kadın astsubay olunur? Astsubay maaşları 2022

Kadın astsubay olmak isteyen bir çok kişi bu konu üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırmakta. Peki kadın astsubay nasıl olunur ve maaşı ne kadar, işte detaylar...

25.06.2022-09:07 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-09:07) Kadın astsubay olmak için gereken şartlar nelerdir? Nasıl kadın astsubay olunur? Astsubay maaşları 2022

2022 yılında kadın astsubay olmak isteyenler için detaylı haberimizi hazırladık. Haberimi okuyarak konuyla alakalı bilgilerin tümüne ulaşabilirsiniz, işte haberimiz...

Nasıl kadın astsubay olunur?

Askerlik cinsiyet fark etmeksizin bir çok Türk çocuğunun hayallerini süsleyen olaylardan biri olmuştur. Gençlerimiz askeri okullara girip oradan mezun olduktan sonra astsubay olma hayallerini gerçekleştiriyorlar. Astsubay rütbesi NATO ülkelerinde geçerli bir unvandır ve Türkiye'de 1945'ten biridir NATO üyesidir.

Hizmet ardından astsubay rütbesi alabilmek için belli bir sınavı takvimini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'da rütbe alabilmek için buralarda işe alım yapan kurumlara başvuruda bulunmanız ve sınavları geçmeniz gerekir.

Astsubay alım şartları 2022

Sınavlar yazılı, sözlü ve fiziki olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilirken 3 sınav sistemi bulunmaktadır. Ustabaşı olmak isteyenler bu sınavı 3 aşamada geçmelidir. İlk aşama yazılı sınav kısmı 50 sorudan oluşur ve 50 soru sorulur. Bu sorular Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Coğrafyası, devrim tarihi, Atatürkçülük, uluslararası kurum ve anlaşmaları içerir. Yazılı sınavda doğru yanlışı götürü burada 4 yanlış yapan bir adayın 1 doğrusu silinir. Sınavdan minimum 70 puan almak gerekmektedir. Yazılı sınavı başarıyla geçen adaylar mülakata girmeye hak kazanırlar.

Astsubay maaşları 2022

Göreve yeni başlayan bir astsubay 6 bin 800 TL maaş alırken kıdemli astsubay maaları 8 bin TL'ye kadar çıkabilir. Jandarma astsubay maaşları tehlikeli konumlara göre değişkenlik gösterirken doğuda bu maaş 14 bin TL ve üzeri olmaktadır.

Astsubay nasıl olunur 2022

Ordu komutanlığına sözleşmeli olarak subaylık için başvuruda buluma şansınız bulunmaktadır. Uzman çavuş olmak isteyenler için kadın erkek fark etmeksizin şartlar aynıdır. Belirtilen koşullar sağlandığı taktirde astsubaylık yapabilirsiniz. İşte o şartlar

  • Vücutta dövme, yanık, çizik gibi izlerin bulunmaması
  • 2 senelik üniversiteleri bitirenlerin 26 yaşını aşmamış olması
  • Diş yapısının kusursuz olması
  • Lise ya da dengi okullardan mezun olmak
  • 2 yıllık veya 4 yıllık fakültelerden mezun olmak
  • Vücut yapısında kusur olmaması ve sağlam olması
  • 4 senelik fakülteleri bitirenlerin 28 yaş üstünü aşmamış olması
  • TSK'nın belirlediği boy ölçülerine sahip olmak gibi şartları yerine getiren her aday astsubay olmaya hak kazanabilmektedir.

Astsubaylık mülakatı 2022

Adaylar her yönden sağlık kontrolünden geçirildikten sonra diğer aşamada bir kişilik değerlendirmesine tabii tutulurlar. Karakter testinden sonra fiziksel yetenek testine geçilir ve size 1500 metre koşu yaptırılıp sonuçlar kontrol edildikten sonra mekik ve şınav mülakatlarına alınırsınız. Bu testte almanız gereken puan 40'dır.

Tüm bu fiziksel ve kişilik testlerini geçen adaylar nihayet sözlü mülakata girmeye hak kazanabilmekteler. Sözlü mülakatta kendini ifade etme yeteneğinden genel görüşe, genel kültürden konuşma tarzına ve diksiyona kadar her şeye bakılmaktadır. Sözlü sınavı geçmek için 70 puan ve üzeri almanız gerekmektedir.

Bu sınavların sizin toplam puanınıza etkisi ise şöyledir; mülakat %15, yazılı sınav %70 ve spor mülakatı %15'tir. Bu sınavları başarıyla geçen adaylar astsubay olmaya hak kazanırlar ve 2 yıllık astsubay meslek okullarında eğitime gönderilirler. Bu eğitimleri de başarıyla tamamlayan adaylar astsubay çavuş rütbesiyle atama alırlar. Astsubay meslek okulları 5 bölüme yarılmaktadır. Bu bölümler Türk Silahlı Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Grup ve Sağlık. Her eğitimde şartlar az çok değişiklik gösterse de ana şartlar aynıdır. 

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal