Kabuğu yeşillenen patates sağlığınıza zarar verebilir! Zehirlenebilirsiniz!

Çoğunlukla İç Anadolu bölgesinde ülkemizin dört bir yanına ulaştırılan patatesler, gerek kızartma gerek haşlama olsun çokça tüketiliyor. Ancak tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcut. Bunlardan ilki yeşil kabuk bağlanması eğer bu şekilde görürseniz. O patates yarardan çok zarar verebilir. Buyurun detaylarına haberimizde ulaşabilirsiniz…

21.12.2023-17:13 - (Son Güncelleme: 21.12.2023-17:13) Kabuğu yeşillenen patates sağlığınıza zarar verebilir! Zehirlenebilirsiniz!

Zamanla kabuğu yeşillenen patatesi tüketmek oldukça tehlikeli durumlara neden olabilir. Solanin içeren kabuğu kusma, ishal ve karın ağrısına yol açabiliyor. İşte kabuğu yeşillenen patetesin zararları...

Işığa maruz kalınca yeşilleniyor

patates

Ülkemizde özellikle İç Anadolu'da yetiştirilen patates sofralarda kendine dair yer buluyor. Bolca nişasta içeren bu gıda çok farklı versiyonda damaklarımızı ziyaret ediyor. Boşa gitmesin diye yeşillenen kısmını kestiğimiz patatesi pişirmek de kar etmiyor. Neden yeşillendiğine gelince: Genellikle ışığa ve sıcak ortama çok fazla maruz kaldığında patatesin kabuğu yeşillenir.

İshal ve karın ağrısına yol açabiliyor

Patatesi saklama sırasında kabuğu yeşilleniyor. Patlıcan, domates gibi patateste de kabuk yeşile döndüğünde içerde yer alan glikoalkaloitler zararlı yanlarını ortaya çıkarıyor. Bu kimyasal normalde sebzelerin kendini savunma mekanizmasında yer alıyor. Yeşillenen kabukta bulunan solanin sinir sistemine etki ediyor. Çok fazla tüketildiğinde solanin zehirlenmesine neden olabilir. Bu sırada vücudun verdiği tepkiler arasında kusma, ishal ve karın ağrısı yaşanabilir.

patates

Kalp ritminde artış yaşanıyor

Aşırı solanin alındığında ise şiddetli baş ağrısı yaşanabilir. Kalp ritminde artışın yaşandığı bu durumda zehirlenme belirtileri de vardır.Yaşanılan zehirlenme sırasında baş dönmesi ve sersemlik yaşanabilir. Kısacası patatesin kabuğu yeşile dönüştüğünde bir an evvel kurtulmalısınız. Solanin artışına neden olan maddeye klorofil adı veriliyor. Klorofil arttıkça solanin yülselmeye devam ediyor.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal