Kabız olan bebeğe fitil nasıl uygulanır?

Annelerin adeta kurtarıcısı olan fitil, bebeklerin ateş ve kabızlık gibi hastalıklarında ilk başvurdukları ilaç olmaktadır. Kolay çözüm sağladığı için birçok ebeveyn tarafından tercih edilen fitil, yeni anneler içinde ekstra bir kurtarıcısı olduğunu söylememiz mümkün. Peki bebeklerde fitil nasıl kullanılır? Kabızlık ve ateş için fitil ve zeytinyağı kullanımı hakkında tüm merak ettiklerinizi haberimizde…

11.12.2023-09:29 - (Son Güncelleme: 11.12.2023-17:46) Kabız olan bebeğe fitil nasıl uygulanır?

Kabız olan bebeklerde annelerin uyguladıkları ilk yöntem fitil olmaktadır. Oysaki bebeklerdeki kabızlık durumunun geçmesi için uygulanabilecek ilk tedavi seçeneği fitil olmamalıdır. Çünkü bebeklerde fitil kullanımı ne yazık ki bazı riskleri beraberinde getirebilmektedir. Özellikle de prematüre doğumda yani vaktinden erken doğan bebeklerde fitil kalbin yavaşlamasına ve solunumun durmasına yol açabilir. Bebeklere fitil verirken bunu sert hareketlerle uygulamak anüs çatlaklığına neden olabileceğinden dolayı bu esnada bebek büyük bir ağrı hissedebilir ve kakasını yapamaz duruma gelebilir.

Kabız foto

Bebeğinize doğrudan fitil uygulamak yerine etkili bir masaj yapılabilir ya da beslenme düzeninde değişiklikler yapabilirsiniz. Eğer tüm doğal, bitkisel yöntemler denenmişse ve buna rağmen düzelme görülmemişse doktora danıştıktan sonra fitil kullanımına gidilebilirsiniz.

Fitil kullanmak sağlıklı mıdır?

Ağızdan şurup içmeyi reddeden ateşli bebeklerde ya da kabızlığın geçmesi için dışkıyı yumuşatmak amacıyla verilen fitilde amaç bebeği rahatlatmaktır. Fitil şeklindeki ilaçlar kana karışarak kısa zamanda etkisini gösterme özelliğine sahiptir. Oldukça hassas ve narin yapıda olan anüs bölgesi kesinlikle zorlanmamalıdır. Bu konuda kesinlikle çok hassas olunmalıdır.


Fitil kullanmadan önce zeytinyağlı masaj uygulanmalı

Fitil vermeden önce uygulanılması gereken doğal yöntemler mevcuttur. Bunlar; Krem ya da zeytinyağı sürüp yumuşatıldıktan sonra bacakları dikkatlice kaldırıp fitil yavaşça ileri itilmelidir. Fitilin geri çıkmaması için yine nazikçe poposunun iki yanında bastırılarak fitilin geri çıkması engellenmelidir. Doktor onayıyla 4-6 saatte bir kabızlık fitili kullanılabilmektedir.

Kabız bebebk fitil nasıl uygklanır

Kabız olan çocuğa Nasıl masaj yapılır?

Bebekleri yatıştırma ve sakinleştirmede etkili olan masaj yöntemini sizde bebeğinizde uygulayabilir ve aynı zamanda kabızlık sorunu çözebilirsiniz. Avuç içlerinizi ısıtıp bebeğinizin karnına koyun ve yarım ay şekli vererek hareket ettirin. Bu işlem yavaşlayan bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığın önüne geçecektir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal