JÖPER nedir, nasıl olunur? JÖPER olmak için istenen şartlar ve görevleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinde yer alan timlerden birisi de JÖPER timidir. JÖPER timlerinin ne yaptığı, hangi görevlerde bulunduğu merak edilmektedir. Bizde yazımızda merak edilen konu hakkındaki detayları açıkladık. İşte JÖPER timinin görevleri…

28.06.2022-15:23 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-15:23) JÖPER nedir, nasıl olunur? JÖPER olmak için istenen şartlar ve görevleri

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan birçok farklı tim yer almaktadır. Bunlar biri var ki başarılarıyla ve katıldığı operasyonlarla adından sıkça söz ettiriyor. JÖPER timleri öyle zorlu görevlerde yer alıyor ki sağladıkları başarılarla da adından söz ettirmeyi başarıyor. JÖPER timi olmak için ne yapmak gerektiği, hangi görevlerde bulunduğu gibi pek çok zor araştırılıyor. İşte JÖPER timinin görevleri…

JÖPER nedir?

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı bünyesinde çalışan ve özel operasyonlara katılan time JÖPER denmektedir. Bu kısaltma ismin açılımı Jandarma Özel Operasyon’dur. Jandarma bünyesinde çalışan en seçkin isimlerden birisi olarak karşımıza çıkan JÖPER, kara, hava ve su üstü araçları ile bina mesken ve tesislerde özel operasyonlar düzenlemektedir. Bununla birlikte Jandarma birliklerinin diğer imkânlarını kullanarak teröristlerle mücadele etmek konusunda da üstün başarılara sahiptir. JÖPER timleri büyük çaplı cezaevi ve toplumsal olaylara müdahale etmek gibi görevlerde de bulunurlar. JÖPER olarak görev yapan bir kişi en zorlu şartlardan çalışmakta ve buna göre eğitimler almaktadır. Ülkemizde gerçekleştirilen başarılı terör örgütü mücadeleleri arkasındaki isimlerde Özel Harekat timleridir.

JÖPER görevleri nelerdir?

JÖPER olarak çalışacak bir kişi en zorlu görevler de bile çalışabilecek eğitimleri almaktadır. Doğu bölgelerinde gerçekleştirilen terörle mücadele, rehine kurtarma pek çok operasyonda yine JÖPER’ler yer alır. Diğer Jandarma birliklerinin imkan ve kabiliyetlerinden daha yüksek operasyonlarda görev almaktadır. Büyük çaplı cezaevi olaylarında ve toplumsal olaylara müdahale etmek görevlerinde de yine JÖPER’ler karşımıza çıkar.

JÖPER Timi Nedir

Nasıl JÖPER olunur?

Bu timde görev alacak kişiler sadece rütbeli askerlerden oluşmaktadır. Bu askerler ise özel olarak seçilen kişilerdir. Her yıl ortalama 100 asker bu tim içi eğitim almaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yer alan uzman çavuş, astsubay ve olmanız JÖPER olmanızı sağlayacaktır. Bu rütbelere sahip kişiler bir dilekçe yazarak JÖPER olmak için başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunan kişilerin dilekçeleri ise birçok farklı kritere göre değerlendirmeye alınmaktadır. Başvurusu kabul olan adaylar ise bir eğitim sürecine tabi tutulur. Bu eğitim aşamasını Başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler ise JÖPER olarak göreve başlayabilir.

JÖPER eğitimleri oldukça zordur. Bu nedenle eğitim alan birçok askerin eğitimini yarıda bıraktığı görülmektedir. Bu nedenle bu timde görev almak isteyen kişiler iyice düşünmeli ve ona göre başvurularını yapmalıdır.

JÖPER olmak için hangi şartlar istenir?

JÖPER olarak görev yapacak kişilerden belli şartları sağlaması istenmektedir. Buna göre JÖPER timinde görev alacak kişiden istenen şartlar şu şekildedir:

Düzgün, her açıdan sağlam ve fiziki görünüşü kusursuz bir vücut yapısına sahip olmak,

Dilinde pelteklik gibi bir sorun olmamak,

Askeri mahkemelerce 30 günden fazla bir ceza almamış olmak.

Bu şartları sağlayan adayların eğitim sürecini de başarılı bir şekilde tamamlamasından sonra JÖPER olarak göreve başlayabilirler.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal