Joe Biden'ın Rusya öfkesi durdurulmuyor, ABD Başkan'ı bir dizi yaptırım daha açıkladı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya başlattığı işgal ve sonrasında savaşa dönen saldırıları nedeniyle Rusya ile yaptıkları ticari ilişkilerini askıya aldıklarını açıkladı. Ayrıca ABD, bu ülkeden deniz ürünleri, alkol, pırlanta dahil başlıca ürünlerin ithalatını durdurduklarını söyledi.

12.03.2022-08:51 - (Son Güncelleme: 12.03.2022-08:51) Joe Biden'ın Rusya öfkesi durdurulmuyor, ABD Başkan'ı bir dizi yaptırım daha açıkladı!

Biden, Beyaz Saray'da bir konuşma yaptı ve Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı.

Ukrayna halkını her zaman desteklediklerini ve kürsüye gelmeden hemen önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda konuştuğunu ifade eden Biden, "NATO ve G7 müttefiklerimiz Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Avrupa Birliği ile (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i daha da köşeye sıkıştırmak ve Ukrayna'ya saldırılarının hesabını sormak için yeni adımlarımızı açıklıyoruz." dedi.

Ticari ilişkiler askıda

Biden, ülkeler arasında ticareti kolaylaştıran, gümrük vergilerini düşüren ve ithalata olanak sağlayan "en ayrıcalıklı ülke" statüsünü Rusya'dan geri çektiklerinin altını çizerek, Rusya ile normal ticari ilişkileri askıya aldıklarını belirtti.

ABD ile Rusya arasındaki ticaretin de "Daimi Normal Ticari İlişkiler (PNTR)" olarak isimlendirildiğini söyleyen Biden, PNTR'ı kaldırarak, Rusya'nın ABD ile ticaret yapmasını zorlaştıracaklarını ifade etti.

Kongrenin birçok konuda ayrışsa da Ukrayna'ya destek konusunda birleştiklerini söyleyen Biden, PNTR'ın kaldırılmasına yönelik hazırlanacak yasa tasarısını imzalamayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Rusya'ya ithalat yasağı

Joe Biden Rusya’dan aldıkları bazı ürünleri kısıtlayacaklarını belirterek, "Ayrıca Rus ekonomisinin imzası niteliğinde olan deniz ürünleri, votka ve pırlanta dahil belirli ürünlerin ithalatını yasaklayacağız." şeklinde konuştu.

Putin'i köşeye sıkıştırma çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Biden, G7 ülkelerinin Rusya'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kuruluşlardan da borç almasını engellemek için çaba sarf ettiğini belirtti.

ABD Rusya ticareti artış göstermişti

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmi 2021’de bir önceki seneye kıyasla yaklaşık yüzde 66 artarak 36,1 milyar dolar seviyesine çıktı.

Ülkenin Rusya’ya ihracatı geçen yıl 6,4 milyar dolar seviyesinde olurken, ülkeden ithalatı 29,7 milyar doları olarak açıklandı.

ABD'nin Rusya’ya karşı ticaret açığı 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 94,3 artış kaydederek 23,3 milyar dolara ulaştı.

Ticaret Temsilciliği verilerine göre ise ABD’nin Rusya’ya 2019’da en çok ihraç ettiği ürünler arasında başlıca şunlar yer alıyor: Makineler, uçaklar, araçlar, optik ve tıbbi aletler ile elektrikli makineler. Aynı dönemde Rusya’dan en çok ithal edilen ürünler arasında ise mineral yakıtlar, değerli metal ve taşlar, demir ve çelik, gübreler ile inorganik kimyasallar yer alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal