Joe Biden'dan Çin'e Ve Rusya'ya Gözdağı

ABD Başkanı Joe Biden, Münih'te düzenlenen güvenlik konferansına video konferans yoluyla katıldı.

19.02.2021-21:41 - (Son Güncelleme: 19.02.2021-21:41) Joe Biden'dan Çin'e Ve Rusya'ya Gözdağı

Münih Güvenlik Konferansı'na katılan ABD Joe Biden, dünya gündemini gerilime sürükleyecek açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Avrupa Birliği ve müttefikleriyle yeni dönemdeki ilişkilerin değerlendiren Biden, 'Son 4 yıl birçok bakımdan zorlu geçti. Yeni dönemde ABD başta  Avrupa başkentleri olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki müttefikleriyle ilişkilerini yeniden güçlendirecek.' dedi.

'Amerika geri döndü, transatlantik ittifakı geri döndü. Artık geriye değil, birlikte önümüze bakacağız' diye konuşan Joe Biden, Donald Trump yönetimi sırasında yıpranan ABD- AB ilişkilerini yeniden güçlendireceğini iddia etti.

'RUSYA VE ÇİN'E GÖZDAĞI'

'ABD, yüzleştiğimiz sorunların çözümü için AB'deki ortakları ve kıtadaki diğer başkentlerle çok yakın çalışacaktır. ABD, NATO ittifakımıza tamamıyla bağlıdır ve Avrupa'nın askeri kapasitesine yaptığı yatırımları memnuniyetle karşılıyorum.' diyen Biden, NATO Anlaşması'nın 5. maddesine atıfta bulunarak, 'İttifak üyesi bir ülkeye yapılan saldırının tüm ittifaka yapılmış sayılacağını ve bu tür bir duruma karşı hep birlikte harekete edeceklerini belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda 'Çin bizi geçecek' açıklaması yapan Biden'a bu konu sorulunca, ABD Başkanı konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı. 'Çin'le uzun soluklu bir mücadele içindeyiz. gelecek dönemde özellikle ekonomi ve güvenlik alanlarında Çin'e karşı ABD-AB ittifakı çok fazla önem taşıyor. Çin'le uzun vadeli stratejik bir rekabete beraber hazırlanmalıyız. ABD, Avrupa ve Asya'nın, Pasifik'teki ortak çıkar ve değerlerimizi güvence altına alma noktasındaki çabası, en önemli işlerimizden biri olacaktır. Çin'le rekabet çetin geçecek. Biz ABD olarak bu rekabete hazırız' ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in   Moskova'nın transatlantik ittifakına Çin'den daha yakın bir tehdit oluşturduğunu iddia eden Joe Biden, Putin Avrupa'yı, Avrupa projesini ve NATO ittifakını zayıflatmak istiyor. Transatlantik birliğine ve kararlılığımıza zarar vermek istiyor çünkü Kremlin için tek tek ülkeleri sindirmek daha kolay. Ukrayna'yı tam da bu sebeple savunuyoruz' dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, 'Çin'in uluslararası rekabet alanlarında ve insan hakları konusunda yaptığı ve gerçekleştirdikleri bütün eylemleri dikkatle takip ediyoruz' ifadelerini kullandı.

'RUSYA SEÇİMLERİMİZE MÜDAHALE ETMEYE ÇALIŞTI'

3 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen ABD Başkanlık seçimlerine Rusya'nın siber saldırılar yoluyla müdahale etmeye çalıştığını iddia eden Biden, 'Rusya, dünyaya bakın ABD'nin sistemi yozlaşmış' mesajı vermeye çalıştı. Biz buna izin vermeyeceğiz, Rusya demokratik kurumları tehdit ediyor' dedi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal