Japon halkından 7 Oscar ödülü alan "Oppenheimer" filmine sert tepki!

ABD tarafından, Japon halkının hafızalarına acı olarak kazınan atom bombasının beyaz sinemaya yansıtılan ve 78 yıl önce kentlerini yerle bir eden atom bombasının geliştirilmesi yarışını anlatan "Oppenheimer" filminin, en iyi film dalında Oscar ödülü almasına Japon halkından tepkiler çığ gibi büyüyor.

13.03.2024-13:40 - (Son Güncelleme: 13.03.2024-16:57) Japon halkından 7 Oscar ödülü alan "Oppenheimer" filmine sert tepki!

Dünyanın çekim kalitesine sık sık değindiği, Fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan biyografik film, dünya çapında 954 milyon dolar hasılat elde ettikten sonra, hafta sonu ABD 96. Oscar Akademi Ödülleri'nde 7 Oscar ödülü birden kazandı. Film, İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'ye saldırmasıyla nükleer bombaya maruz kalan tek ülke olan Japonya'da gösterime girmedi. Japon vatandaşlar ise 78 yıl önce kentlerini yerle bir eden atom bombasının geliştirilmesi sürecini anlatan "Oppenheimer" filminin ödül almasına tepki gösteriyor.

Film Japonya’da Mart sonu izleyiciyle buluşacak!

78 yıl önce kentlerini yerle bir eden atom bombasının geliştirilmesi yarışını anlatan

Bir grup bilim insanın atom bombası tasarlama sürecini ele aldığı film, Temmuz 2023'te birçok ülkede gösterime girerken Japonya'da ise ay sonu izleyiciyle buluşacak. Atom bombasının "insani bedelini örtbas ettiği" gerekçesiyle en çok eleştirilen filmin, içeriği ve tanıtımına ilişkin tartışmalar nedeniyle Japonya'da gösterime girmesinin geciktirdiği ifade ediliyor. AA’dan ulaşılan bilgilere göre, sadece soy isimlerini vererek konuşan Japonların çoğu, 29 Mart'ta ülkelerinde vizyona girecek filmi izlemeden yapılacak değerlendirmelerin yetersiz kalacağını dile getiriyor.

Japonya’ya turizm artar mı?

78 yıl önce kentlerini yerle bir eden atom bombasının geliştirilmesi yarışını anlatan

Filmi izlemeyi düşünmediğini aktaran Japon vatandaş Nagai, savaş döneminde ABD'nin atom bombalarını, Japon halkı üzerinde deneyler yapmak için kullandığını savundu. Yabancı turistlerin, filmi izledikten sonra Hiroşima'ya ilgisinin artabileceği ihtimaline yönelik Nagai, "Söylemesi zor ancak (izleyenler) atom bombasının trajik sonuçlarını görmek isterler mi? Pek öyle düşünmüyorum’’ şeklinde konuştu.

‘‘Nükleer silah konusu tekrar gündeme gelebilir!’’

Manavcı Japon vatandaş Makabe, filmin ay sonunda gösterime gireceğine yönelik reklamları gördüğünü ancak filmi izlemek istemediğini belirterek, "İnsanlar filmi izleyerek atom bombasının verdiği hasarın dehşetini anlayabilirlerse belki Hiroşima'yı ziyaret etmek isteyebilirler’’ şeklinde bir çıkarımda bulunarak filmin, nükleer silahlara yönelik tartışmaları yeniden alevlendirebileceğine işaret eden Makabe, "(Film) Atom bombalarının gerekliliğine yönelik soruları harekete geçirecektir’’ifadelerine yer verdi.

O dönem doğan isim: Kobayaşi!

İkinci Dünya Savaşı'nın yaşandığı 1942 yılında doğan ve gençlerin savaşın gerçeklerini de düşünmelerini istediğini söyleyen Kobayaşi,  "zorluk ve fakirlik" şeklinde nitelediği o yılları bizzat yaşadığını ve "nükleer silahlar" ile alakalı her şeyi gereksiz gördüğünü söyledi ve "Korkunç" diye nitelediği atom bombasından, Japon halkının "Dersini aldığını" kaydeden Kobayaşi, "(Filmi) İzlersem kendimi kötü hissedeceğime inanıyorum’’ söyleminde bulundu. Hiroşima ve Nagazaki kentlerine gittiğini kaydeden Kobayaşi, fırsat bulmaları halinde, insanların atom bombasının "Ne kadar korkunç bir şey olduğunu" yerinde hissetmelerini önemli bulduğunu belirterek şunları kaydetti: "Modern Japon gençleri bu gerçekleri bilmiyor ve muhtemelen filmi izleyecekler. Gençler filmi izleyip 'muhteşemdi, iyiydi ama atom bombası korkunçtu' gibi duyguları yaşıyor." 

Oppenheimer Oscar ödülleri

78 yıl önce kentlerini yerle bir eden atom bombasının geliştirilmesi yarışını anlatan

Hafta sonu Oscar gecesinde Christopher Nolan'ın Amerikalı fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu alan "Oppenheimer" filmi, "En İyi Film" dahil 7 ödül kazanmıştı.

13 dalda aday gösterilen filmin yönetmeni Christopher Nolan ise ilk kez Oscar heykeline uzanarak "En İyi Yönetmen" ödülüyle büyük başarı elde etmişti.

78 yıl önce kentlerini yerle bir eden atom bombasının geliştirilmesi yarışını anlatan

Filmde Oppenheimer'ı canlandıran İrlandalı aktör Cillian Murphy ise "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüyle büyük sevinç yaşamıştı.

Oppenheimer'daki rolüyle dikkatleri çeken ve "Iron Man" karakteriyle ünlenen Robert Downey Jr. ise ilk Oscar'ına "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülüyle ulaşmıştı.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal