İTÜ bilim insanlarından çarpıcı açıklama: “Yapay zeka beklemediğimiz alanlarda işsizliğe yol açabilir!"

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) bir grup bilim insanı, yapay zekanın gelecekteki etkilerini değerlendirdi. İTÜ Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Onur Kahya, yapay zekanın birçok sektörü etkileyeceğini belirterek, beklemediğimiz alanlarda işsizliğe sebep olabileceği uyarısında bulundu. Kahya, "Yapay zeka ile ilgili gelecek 10 yılda vereceğimiz kararlar çok önemli." dedi.

05.03.2024-13:44 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-13:44) İTÜ bilim insanlarından çarpıcı açıklama: “Yapay zeka beklemediğimiz alanlarda işsizliğe yol açabilir!"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Onur Kahya, yapay zekanın gelecekte insan hayatına etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bilgisayarların ve robotların insansı işlevlere sahip olmasını ifade eden yapay zeka konseptinin, gelecekte olumlu etkilerinin yanında yıkıcı etkiler de yaratabileceğine dikkat çeken Kahya, bu teknolojinin birçok sektörü etkileyerek beklenmeyen alanlarda işsizliğe neden olabileceği uyarısında bulundu. Onur Kahya, teknolojinin genel dinamikleri içinde yapay zekanın hem olumlu hem de olumsuz yönleri olduğunu vurgulayarak şu açıklamada bulundu:

"Yapay zekayı nükleer bombaya benzetiyorum. Mesela atom bombası çok yıkıcı bir hasara neden oldu ama nükleer fizik çalışırken birçok şey öğrendik. Mesela MR gibi." dedi.

Kahya, yapay zekanın, sağlık, eğitim, hukuk gibi bir çok alanda işleri kolaylaştıracağını belirterek, "Hukuk alanında hakim ve savcıların yükü hafifleyecek. Doktorların tanı koymasına asistanlık yapacak. Beyin tomografisinde hangi hücrelerin tümörlü ve tümörsüz olduğunun ayrımını yapabilecek."

Yapay zekanın gelişimi yavaşlatılmalı mı?

Prof. Dr. Emre Onur Kahya'nın belirttiği gibi, yapay zekanın olumlu etkilerinin yanı sıra potansiyel yıkıcı etkileri de bulunmaktadır. Özellikle silah sektöründe yapay zekanın kullanılması, ciddi risklere yol açabilir. Algoritmaların ve otomatik sistemlerin kullanımında yaşanabilecek hatalar, istenmeyen durumlara dikkat çekerek, "Mesela yapay zeka gücü eline aldığında 'Patates üretimini arttır.' emri verildiğinde, elindeki gücü kullanarak belki dünyadaki her şeyi hatta insanlığı bile yok edip, her yeri patates tarlasına çevirebilir. Abartılı bir örnek ama burada olduğu gibi 'İleride kendi kendine kararlar verebilir mi?' Bu hala açık bir soru. Bilim dünyası 'Yapay zekanın gelişimini yavaşlatsak mı?' sorusunu tartışıyor artık. Bu korkuların gerçekçi olup olmadığını şimdiden kestirmek çok zor." açıklamasında bulundu.


Gençlerin teknolojiyi anlamasına katkı sağlayacak

Prof. Dr. Emre Onur Kahya'nın belirttiği gibi, Türkiye'de yapay zeka konusunda atılımlar ve yeni stratejilerle ilgili hamlelerin gerçekleşmesi olumlu bir gelişmedir. Milli Teknoloji Müdürlüğü'nün bu alandaki önemi ve misyonu, yapay zeka teknolojisinin ülkede geliştirilmesi ve kontrol edilmesi adına büyük bir etken olarak öne çıkmaktadır.

Ayrıca, yapay zeka eğitiminin daha geniş kitlelere yayılması, sadece bilgisayar mühendisliği öğrencilerine değil, farklı mühendislik disiplinlerinden öğrencilere ve hatta liselere ve orta okullara kadar ulaştırılması, gelecek nesillerin bu teknolojiyi anlamaları ve etkili bir şekilde kullanmaları açısından önemlidir

"Yapay zeka beklemediğimiz alanlarda işsizliğe sebep olacak”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Onur Kahya, yapay zeka konusundaki önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin yapay zeka konusunda henüz katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirten Kahya, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alandaki projelerine vurgu yaptı. Kahya, "Yapay zeka uygulamaları alanında projeleri bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, yapay zeka konusunda eğitim verecek uzman kişilerin yetiştirilmesi için çaba harcamalıdır. Bilişim sektörü de bu eğitim çabalarına destek vermelidir." şeklinde konuştu.

Yakın gelecekte yapay zeka alanında öne çıkan ülkelerle diğer ülkeler arasında büyük uçurumlar oluşacağına dikkat çeken Kahya, "Yapay zeka gibi anahtar teknolojileri elinde bulunduran ülkelerin ürettikleri ürünleri, gelişmemiş ülkeler satın alamayacak duruma gelebilir." ifadelerini kullandı.

Yapay zekanın işsizlik endişelerine de değinen Kahya, "Yapay zeka birçok sektörü etkileyecek. Beklemediğimiz alanlarda işsizliğe sebep olacak gibi görünüyor. Bu nedenle yapay zeka ile ilgili gelecek 10 yılda vereceğimiz kararlar çok önemli. Çocuklarımızı ve geleceğimizi şekillendireceğimiz bir andayız, bu konuda devletin, akademinin ve özel sektörün el ele vermesi gerekiyor." açıklamalarında bulundu.


Savunma ve ulaşımda İHA kullanımı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazım Kemal Üre, yapay zekanın bilişimin otomasyonu olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Yapay zekanın farklı sektörlere büyük etkileri olacağını belirten Üre, iş dünyasında insanların verimliliğini artıran birçok teknolojiyle karşılaşılacağını söyledi. Özellikle savunma ve ulaşım sektörlerinde insansız araçların yeteneklerinin önemli ölçüde artacağını vurgulayan Üre, yapay zeka konusunda Amerika ve Çin gibi ülkelerin öncü olduğunu belirtti. Türkiye'nin ise bu alanda son üç yılda büyük bir ivme kazandığını ve önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Üre, yapay zeka teknolojisinin getireceği olumlu ve olumsuz etkilerin iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yapay zekanın sağlık, güvenlik, ulaşım gibi alanlarda önemli faydalar sağlayabileceğini ancak aynı zamanda silah sektöründe kullanılmasının risk teşkil ettiğini söyledi. Bu nedenle yapay zekanın gelişimiyle birlikte dünya genelinde düzenlemelerin yapılması ve etik kuralların belirlenmesinin önemine vurgu yaptı.


Yapay zekanın olumlu ve olumsuz tarafları incelendi

Doç. Dr. Nazım Kemal Üre, yapay zekanın iş dünyasında önemli bir dönüşüme neden olacağını belirtti. Yapay zeka ile yapılan işlerin kalitesinin daha üst seviyeye çıkacağını ifade eden Üre, bu teknolojinin hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunduğunu söyledi. Yakın vadede olumsuz bir etki öngörmediğini dile getiren Üre, ancak uzun vadede yapay zekanın getirebileceği potansiyel sorunlar üzerinde birçok araştırmacının ve devletin çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Doç. Dr. Üre'nin değerlendirmesi, yapay zekanın iş dünyasında önemli değişimlere neden olacağını ve bu değişime ayak uydurabilmenin, insanların yeni yetenekler kazanmalarını gerektireceğini vurguluyor. Yapay zeka ile birlikte gelen dönüşümü iyi anlamak ve bu teknolojinin getirdiği olanakları etkin bir şekilde kullanmak, gelecekteki iş yapış biçimlerine adapte olmayı sağlayacağını belirterek şu sözlerle bitirdi:

"40 yıl önce bilgisayar kullanmayı bilmeseniz de iş bulma konusunda sorun yaşamazdınız. Ancak bugün bunu hayal dahi edemiyorsunuz. Veri analiz etmeyi, veri kullanarak bir şey yapmayı bilmiyorsanız bulacağınız iş sayısı çok azalacak. Bilgisayarlar çıkınca bazı insanlar işsiz kaldı. Bir jenerasyon sonra her şey yerine oturdu ve şuan bilgisayarlar sayesinde çok daha güzel bir dünyada yaşıyoruz. Yapay zekada da aynısı olacak. Bazı insanlar işsiz kalacak ama geçireceğimiz dönüşüm sayesinde daha güzel bir dünyada yaşayacağız. Şu an için kapanmayacak bir açık yok ancak kendinizi geliştirmezseniz ilerde bu alanda gelişen ülkelere muhtaç olabilirsiniz. " 




Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal