İtikaf Ne Demek?

İtikafa ne zaman girilir? İtikafa nasıl ve ne zaman girilmeli? ve İtikafın şartları nelerdir? İşte mübarek ayındaki hayırlı davranışlardan biri olan itikaf hakkında bilgiler.

01.05.2021-09:40 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-17:34) İtikaf Ne Demek?

Ramazan ayındaki ibadetlerden biri olan itikaf, birçok Müslüman tarafından merak ediliyor. Ramazan ayının son 10 günü yapılması sünnet olan itikaf hakkında merak edilenleri derledik.

NE DEMEK?

Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ya da camide ibadet etmek ve Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre başka hiçbir şey yapmadan durması demektir.

Sözlük anlamı olarak; kendini bir konuya verme, bağlama, dünya işlerinden vazgeçerek kendini bir yere kapanma gibi anlamlara gelir.

NE ZAMAN GİRİLİR?

Hz. Muhammed'in (S.A.S.) Ramazan’da ve Ramazan'ın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif bulunmaktadır (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77). Öte yandan itikaf kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de bazı esasları belirtilen davranışlardan biridir. O esaslar;

“Mescidlerde itikâfta bulunduğunuz zaman kadınlara yaklaşmayın” (el-Bakara 2/187) olarak belirlenmiştir. Ayrıca Hz. Aişe'nin rivayetleri de Hz. Peygamber'in itikafa girdiğini delillendirmektedir;

“Resûl-i Ekrem Ramazanın son on gününde itikâfa girerdi. O bu âdetine vefatına kadar devam etmiştir. Sonra onun ardından hanımları itikâfa girmiştir” (Buhârî, “İʿtikâf”, 1; Müslim, “İtikâf”, 5)

İtikaf

NASIL GİRİLMELİ?

İtikâfa girmeye niyet eden bir kişi, camide yer, içer, uyur ve hayatını devam ettirebilmek için zaruri olan olan ihtiyaçlarını mümkün olduğu oranda mescitte ya da camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi şeklindeki camide gideremeyeceği hayati ihtiyaçları için camiden dışarıya çıkabilmektedir. Bulunduğu cami ya da mescitte cuma namazı kılınmadığı durumlarda farklı bir camiye cuma namazı kılmak için gidebilir ancak cenaze namazı için itikafı bozup dışarı çıkamaz. Ayrıca kendisine, ailesine ya da malına bir zarar gelmesi durumunda da camiden çıkabilmektedir.

ŞARTLARI

Niyet etmek itikafın ilk şartıdır. Diğer bütün ibadetlerde olduğu gibi itikafa girileceği zaman da niyet edilmelidir.

Erkeğin beş vakit namaz kılınan bir mescit ya da camide itikafa girmesi itikafın en hayırlısı olarak görülür. İmkan varsa Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'da intikafa girmek faziletlidir.

Oruç tutmak itikafın şartlarından biridir.

Kadınların ise hayız ve nifas gibi durumlarda temiz olması gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal