İthalat yoluyla kaydedilen IMEI numarası nedir, kapanma sorunu yaşanır mı? İthalat yoluyla kaydedilen IMEI sorgulama işlemleri

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI numarası, yurt dışından yasal yollarla cep telefonu almak isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılan bir terimdir. Bu terim ile ilgili en çok merak edilen ise ithalat yoluyla kaydedilen IMEI numarasının belirli bir süre sonra kapanıp kapanmayacağıdır. Bu yazımızda merak edilen soruların yanıtlarına yer verdik..

16.06.2022-10:41 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-10:41) İthalat yoluyla kaydedilen IMEI numarası nedir, kapanma sorunu yaşanır mı? İthalat yoluyla kaydedilen IMEI sorgulama işlemleri

IMEI numarası uluslararası alanda bir mobil cihaz kodudur. GSM telefonlarına telefonların üretim aşamasındayken yüklenen IMEI numarası her cihaza özel olarak ve farklı numaralarla yüklenir. Birbirlerinden tamamen bağımsız olan bu numara toplam 15 handeden oluşur.

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI numarası ise yurt dışından yasal yollara başvurularak alınmış ve ithal eden şirketin Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) kaydettirdiği ürünlerde yer alan bir numaradır. TK bünyesine kaydedilmiş ürünlerde yer alır. İthalatçı şirket, yurt dışından getirdiği ürünlerde yer alan IMEI numaralarını bizzat kendisi teslim eder. Bu kayıt işlemi sırasında ise belirli bir ücret karşılığı IMEI numarası onaylanır.

Yurt dışından ürünleri ithal edebilmek için bazı yerlerden gerekli izinlerin alınması gerekir. Bu izinler ithali yapılan ürünlerin kullanımı için zorunlu hale getirilmiştir. İzinler sırasında ithalat belgesi de alınır ve cihaz için gerekli teknik destek hizmetinin sağlanabilmesi amacıyla belirli süreliğine garanti altına alınır. Tüm bu işlemleri onaylatan şirket, onay alan cihazları ülke sınırları içinde satış işlemine tabi tutar.

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI sorgulama işlemleri

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI numarası nedir

İthalat yolu ile ülke sınırları içinde olan cihazların garantileri firmanın belirlediği garanti süresi boyunca devam eder. Yurt dışından getiriline cihazın yasal yollar ile ülke sınırları içine gelip gelmediğini kontrol edebilmek için ise cihaza tanımlanan IMEI numarası sorgulanır.

İthalatçı firmanın cihazda belirttiği garantisini sorgulamak için ise e-Devlet sisteminde bulunan IMEI sorgulama ekranı kullanılabilir. Bu alan dışında üçüncü taraf web sitelerini kullanarak da IMEI numaranızı sorgularsanız bu durum tehlike olarak görülebilir. Bazı web sayfaları korsan sayfa durumundadır ve IMEI sorgulama yaptırma yoluyla cihazınızdaki IMEI numarasına erişim sağlayabilir ve o numarayı çalabilirler. Bu nedenle IMEI numarası sorgulama işlemleri sadece resmi kurumlara ait olan web sitelerinden sorgulanması önerilir.

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI kapanma sorunu yaşanır mı?

İthalat yoluyla yurt içine getirilen ve BTK'ya IMEI kaydı yapılmayan cihazların sahipleri, ilk olarak BTK tarafından uyarı mesajıyla uyarılır. Cihazın sahibi kendisine tanınan sre dahilinde IMEI kaydını yaotırmazsa cihaz belirli bir süre sonra kullanıma kapatılır. Faka, ithalat yoluyla kaydedilen IMEI numaralarını taşıyan cihazlarda kapanma gibi bir durum kesinlikle yaşamamaktadır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal