İşyeri servis vermek zorunda mı? İş kanununa göre ev ve işyeri arası kaç kilometre olmalıdır?

İşçilerini işyerlerine götüren işverenlerin işçilere servis vermek zorunda olup olmadığı tartışılmaya devam ediyor. Bununla beraber ev ile işyeri arasının kaç km olması gerektiği de merak ediliyor. Peki İşyeri servis vermek zorunda mı? İş kanununa göre ev ve işyeri arası kaç kilometre olmalıdır? Soruların yanıtları haberimizde...

27.05.2022-09:49 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-09:49) İşyeri servis vermek zorunda mı? İş kanununa göre ev ve işyeri arası kaç kilometre olmalıdır?

İş hayatlarına yoğun bir şekilde devam eden işçiler her sabah çalıştıkları işyerine gitmekle meşgul. Bazı işçilerin ulaşım imkanları kısıtlı olduğu için çalıştıkları işyerleri onlara servis vermektedir. Bu durum ulaşım yerlerine uzak olan işyerleri için servis hizmetinin olması personellerin o işyerinde çalışmayı tercih etmesi için önemli bir etken oluşturmaktadır. Peki İşyeri servis vermek zorunda mı? İş kanununa göre ev ve işyeri arası kaç kilometre olmalıdır?

İşyeri servis vermek zorunda mı?

İş Kanunu’na göre personeller işyerine ulaşımdan kendileri sorumludur. İş Kanunu hükümlerine göre işverenin personellerin işyerlerine ulaşım masraflarını karşılama gibi bir zorunluluğu yoktur. Fakat işverenler personellerin işe zamanında gelebilmeleri, rahat bir seyahat geçirmeleri ve işlerine daha iyi motive olmaları amaçlı servis imkânı sağlayabilmektedir.

İş Kanunu’nda yer alan maddelere göre işçilerinin ulaşım bedellerini karşılamak zorunda olmasalar dahi iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde ilgili bir hüküm bulunuyorsa bu hizmeti verme zorunluluğu oluşacaktır.

Servis işverenin kendi inisiyatifinde ya da iş sözleşmesinde hükme bağlanmasıyla işçilere sağlanır. Bunun dışında servis hizmeti sağlamanın zorunlu olduğu tek durum gece vardiyasında çalışan kadın işçiler için ‘’Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelikte’’ düzenlenmiştir. Söz konusu yönetmelikte “Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.” ifadeleri yer almaktadır.

Servis zamanı iş zamanı içinde mi?

İşçilerin toplu halde işveren tarafından sağlanan bir araçla işyerine veya işyerinden evine taşınması çalışma sürelerinden sayılmaz. Fakat işyeri yerleşim yerlerinden çok uzakta ve işçinin kendi başına işyeri alanına ulaşması çok zor ise işverenin kendi inisiyatifinde işçilere sağlamış olduğu serviste geçen süreler çalışma sürelerinden sayılacaktır. Bununla ilgili istisna durumları 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 66’da belirtilmiştir.

İşyeri servis vermek zorunda mı

İşveren servis hizmetinden vazgeçebilir mi?

İşçilere ek olarak sağlanan menfaatler sürekli hale geldiklerinde işveren için zorunlu hale gelmektedir. Servis hizmeti de aynı şekilde bir kez verildikten sonra işçinin sürekli hakkı haline dönüşmektedir. İşveren personellerine servis hizmeti sağlıyorsa bu hizmeti işçilerin onayını almadan ortadan kaldıramaz. İşyerine kendi başına ulaşımı zor olan bir işçi için servis hizmetinin ortadan kalkması çalışma şartlarında esaslı bir değişiklik olarak değerlendirilerek işçinin sözleşmesini haklı nedenle derhal feshine bile sebebiyet verebilmektedir. Bu değişikliklerde mutlaka işçilerin onayının alınması gerekmektedir.

Servis hizmeti SGK ve Gelir Vergisi ile bağlantılı mı?

Servis hizmeti işçiye sağlanan bir ek menfaattir. İşverenin bizzat servis hizmeti vererek ya da servis hizmeti veren bir şirket aracılığıyla işçilerinin işyerine getirip götürülmesini sağlaması işçilere yapılan bir ayni yardım olmaktadır. Bu hizmet, bir ayni yardım olması sebebiyle prime esas kazançlara dâhil edilmeyecektir. Ayrıca 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu Madde 23’e göre gelir vergisinden istisna edilen menfaatlerden biri olarak “Hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri” de belirtilmektedir. Böylece hem SGK matrahına hem de gelir vergisi matrahına dâhil olmayan servis hizmeti bordroya dâhil edilmez. Muhasebesel açıdan yalnızca üzerinden KDV hesaplanarak şirket gideri gösterilebilir.

Bordroya girmeyen ayni yardım olarak verilen servis hizmeti işçiye sağlanan bir ek menfaat olduğu için tazminat hesabı yapılırken dikkate alınması gerekmektedir. Örneğin; işçiye kıdem tazminatı ödenecek ise nakit olarak işçiye ödenmese dahi ayni olarak sağlanan servis yardımının personel başına gideri hesaplanarak giydirilmiş ücret hesabına katılması gerekmektedir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal