İsviçre, AB Müzakelerine Son Verdi

İsviçre, ikili münasebetlerini iyileştirmesi adına Avrupa Birliği (AB) ile devam edilen 7 senelik görüşmeleri bitirmeye karar verdiğini bildirdi.

27.05.2021-16:04 - (Son Güncelleme: 27.05.2021-16:12) İsviçre, AB Müzakelerine Son Verdi

Avrupa Birliği ile uzun zamandır ötelenen bir ortaklığı anlaşmasını neticeye ulaştırmak için yapılan müzakereleri iptal ederek, Brüksel'in vatandaş hakları ile ücretler benzeri meselelerdeki isteklerini reddedemeyeceğini dile getiren İsviçre Konfederasyon Başkanı Guy Parmelin, “Yerel istişareleri dikkate alarak ve son aylarda yapılan müzakerelerin sonuçlarına dayanarak müzakereleri sonlandırmaya karar verdik” açıklamasında bulundu. 

Avrupa Komisyonu da İsviçre'nin müzakerelere son vermesiyle alakalı, "Anlaşmayı gerçeğe dönüştürmek için son yıllarda kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında bu karardan dolayı üzgünüz" açıklamasını yaptı.

İsviçre ile Avrupa Birliği taraflarının hemen hemen 7 senedir görüşmelerin devam ettiği  ve İsviçre'nin Avrupa Birliği pazarına erişiminin adaletli ve eşit olmasını temin etmek adına hazırlanmış bir metin olan AB-İsviçre Kurumsal Çerçeve Anlaşmasının taslağı üzerine müzakerelerine devam ediyordu.

2014 senesinde başlayan görüşmelerin ardından 2018 yılının Kasım ayında taslak bir metin haline gelen, müzakerelerin ardından Bern ile Brüksel kurulları sürekli görüşmeler yaptı.

Hemen hemen 2 senedir taslak metinde herhangi bir yol alındığı görülmediği kaydedilen İsviçre Federal Konseyi, "İsviçre ile AB arasında anlaşmanın temel yönleri konusunda önemli farklılıklar" olduğunu ve "bu nedenle imzalama için şartların karşılanmadığı" neticesine ulaştı.

İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin Bern'de basın mensuplarına yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Yerel istişareleri dikkate alarak ve son aylarda yapılan müzakerelerin sonuçlarına dayanarak, İsviçre Federal Konseyi, AB ile yapılan görüşmelerin gerekli çözümlere yol açmadığını belirledi.

Bu nedenle Federal Konsey, taslak anlaşma üzerindeki müzakereleri sonlandırmaya karar verdi." 

''KARARDAN DOLAYI ÜZGÜNÜZ''

Müzakerelerin ardından İsviçre’nin verdiği karar ardından ilerleyen süreçte gergin bir İsviçre-AB ilişkisinin beklendiğine dikkat çekerken Komisyon yaptığı açıklamasında, İsviçre’nin verdiği karar sebebiyle yaşadığı hayal kırıklığını  ifade etti. Komisyon, düşüncelerini şu sözlerle belirtti:

"Kurumsal Çerçeve Anlaşması'nı gerçeğe dönüştürmek için son yıllarda kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında bu karardan dolayı üzgünüz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal