Şerbetli bir tatlı olan istiridye tatlısı şerbetli tatlı sevenlerin bayılacağı bir lezzettir. Hem yapımı çok kolay hem de çok lezzetli bir tatlı olan istiridye tatlısı bayram soflarının baş tacı olmaya adaydır. İstiridye tatlısını yapmak isteyen kişiler tatlının tarifini araştırmaktadır. Peki, İstiridye tatlısı nasıl yapılır? İstiridye tatlısı şerbeti nasıl olmalı? İşte istiridye tatlısı tarifi yazımızda…
İstiridye tatlısı yapmak çok basittir. Şerbetli bir tatlı olan istiridye tatlısın diğer şerbetli lezzetlere göre yapımı oldukça basittir. Evde bulunan malzemelerle yapılabilecek bir tatlı olan istiridye tatlısının birkaç püf noktası bulunmaktadır. Gelin hep beraber tatlının yapılışına bakalım.
İstiridye tatlısı malzemeleri
1 çay bardağı ince öğütülmüş ceviz
1 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
125 g oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı veya margarin
1.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
2 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1 dilim limon
İstiridye tatlısı yapılışı
İstiridye tatlısı yapımına öncelikle şerbet ile başlamasınız. Çünkü tatlınızın sıcak şerbetinizin ise soğuk olması oldukça önemli bir noktadır. Belirtilen ölçülere göre hazırladığınız şerbetiniz kaynamaya başladıktan sonra 4 dakika kadar da kısık ateşte kaynatın ve daha sonra altını kapatıp soğuması için bir kenara alın.
Hamur için gerekli olan bütün malzemeleri bir kaba alıp yoğurma işlemine başlayın. Hamurunuz iyice özdeşleşene kadar yoğurduktan sonra kurabiye büyüklüğünde bezeler yapın ve daha sonra üstlerine bastırın. Hamurun üzerine bıçak yardımı ile çizikler atıp ucunu elinizle daraltın.
Önceden ısıtmış olduğunu 165 derecelik fırında üsteleri pembeleşene dek pişirin. Hamurlarınızı fırından çıkar çıkmaz şerbetini dökün. Şerbetini çeken tatlılarınızı birkaç saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kıyır kıyır istiridye tatlısı isteyen kişiler hamurun kıvamına dikkat etmelidir. Ele yapışmayan kıvamda hazırlanan tatlı hamuru kıyır kıyır bir lezzet yakalamanızı sağlayacaktır. Bunun içinde hamurunuza un eklediğiniz sırada azar azar ve kontrollü eklemelisiniz.
Bir diğer püf noktası ise şerbetinizi ilk önce hazırlamanız olacaktır. Tatlıya başlamadan önce hazırladığınız şerbeti soğuması için bir kenarda bekletiniz. Soğuyan şerbeti ilk sıcağı çıkan hamurların üzerine dökmeniz gerekmektedir. Şerbetin tüm hamurların üzerinde gelmiş olmasına dikkat ediniz. Daha sonra tatlınızın üzerini bir tepsi ile örtünüz. Bu işlem tatlıların şerbetini daha iyi çekmesini sağlayacaktır.