İstifa etmiş memur yeşil pasaport alabilir mi?

Halk arasında bilinen ismiyle Yeşil Pasaport, bir diğer ismiyle Hususi Damgalı Pasaport, kamuda çalışanlar için getirilmiş büyük bir hak olarak görülmektedir. Bu pasaport sayesinde birçok ülkeye vize gerekmeksizin gidilebilmektedir. Haliyle böyle bir hakka sahip olanlarda istifa etmiş olsa dahi hala yeşil pasaport sahibi olup olamadıklarını merak ediyor. Peki istifa etmiş memur yeşil pasaport alabilir mi? İşte detaylar...

23.05.2022-12:22 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-12:22) İstifa etmiş memur yeşil pasaport alabilir mi?

Kamu görevine istifa etmiş olan kişiler, göreve başladıklarında kendilerine verilen yeşil pasaport ile ABD, Kanada ve İngiltere gibi belli başlı ülkeler haricinde pek çok ülkeye vize gerekmeksizin gidebilmektedir. Peki kimler yeşil pasaport alabilir? Bunu özellikle görevinden istifa etmiş olan memurlar merak etmektedir. Görevinden istifa etmiş olan bir memur daha sonradan yeşil pasaport alabilir mi? İşte merak edilenler...

Kimler yeşil pasaport alabilir?

Kadro derecesi 1, 2 veya 3. derece olarak çalışan tüm devlet memurlarıyla bu derece kadroların karşılığı sözleşmeli çalışan devlet memurları yeşil pasaport alabilmektedir. Eğer kadro karşılığı olmadan da çalışan ve emeklilik kesenekleri 1, 2 ya da 3. dereceye göre kesiliyorsa bu durumda da yeşil pasaport sahibi olunabilir.

Bu hususta maaşınızın ödendiği müktesep derece kademeniz değil de kadronuzun derecesi önemlidir. Yani her sene düşen derece kademeniz değil, maaş bordronuzda görülen kadro derecenizin 3 veya yukarı olması gereklidir.

Eski milletvekili, eski bakanlar, görevleri süresince il, ilçe ve birinci kademe belde belediye başkanları da yeşil pasaport alabilenler arasında bulunuyor.

Yeşil pasaport

Aileniz içinde alabilirsiniz

Yeşil pasaportu sadece kendiniz için de aile bireyleriniz içinde alabilirsiniz. Eşinize ve 18 yaşından küçük olan çocuklarınız varsa onlarda yeşil pasaport sahibi olabilir.

Herhangi bir işi olmayan, evli olmayan ve eğitimine devam eden çocuklarınız da bu kapsama dahildir. Yani cinsiyet fark etmeksizin çocuğunuz açık öğretim lisesi, açık öğretim fakülteleri dâhil herhangi bir yerden eğitim alıyorsa ve 25 yaşını doldurmamışsa sizin üzerinizden Yeşil Pasaport alabilir.

Ayrıca 18 yaşını doldurmuş olsa dahi bedensel, zihinsel ya da ruhsal bir engeli olan, sürekli bir bakıma ihtiyaç duyan çocuklarınızda evlenmediği müddetçe ve yaş sınırı olmaksızın sizin üzerinizden yeşil pasaport sahibi olabilmektedir.

Emekliler yeşil pasaport alabilir mi

Emekliler yeşil pasaport alabilir mi?

Normalde yeşil pasaport aktif olarak kamu görevine devam eden çalışanlara tanınmış bir hak olsa da bir kere Yeşil Pasaport alan ya da almasa bile alabilecek bir şekilde kadro derecesi 1, 2 ya da 3. derece olarak çalışırken emekli olan kişilerde yeşil pasaport sahibi olabilmektedir.

Emekli olunmasının ardından ilk defa pasaport çıkartılacaksa da daha önce nerede çalışıp emekli olduysanız oradan yazı getirtmeniz gerekmektedir. Burada da emekli olduğunuz tarihteki kadro dereceniz önemlidir. Eğer 1, 2 ya da 3. derece kadrodan emekli olduysanız yeşil pasaport almaya hakkınız vardır.

Emekli olduktan sonra yeşil pasaport işlemlerini yaptırmış olanların daha önce çalıştıkları kurumlardan yazı talep etmelerine gerek yoktur. Pasaportunuzun süresi dolaması halinde yeşil pasaportunuzu tekrar yeniletebiliyorsunuz. Bu durumda emeklilere herhangi bir sınır getirilmemiş yani süre doldukça vefat edene kadar pasaportunuzu yeniletmeniz gayet mümkündür.

İstifa etmiş memur yeşil pasaport alabilir mi

İstifa etmiş memur yeşil pasaport alabilir mi?

Bu durumda pek çok kişi kendi isteği doğrultusunda kamu görevinden ayrılınca sahip olduğu bu haktan yararlanamayacağını düşünmektedir. Fakat bu doğru değildir. Kişi kamu görevinden kendi isteği doğrultusunda ayrılmış olsa da yani istifa etmiş olsa da yeşil pasaport alma hakkına sahiptir. Hatta kendi istifa etmemiş olsa dahi müstafi sayılanlar için de aynı durum geçerlidir. Yalnız bu kapsama herkes girememektedir.

yeşil pasaport alabilmeniz için tam istifa ettiğiniz tarihte 1, 2 ya da 3. derece kadrolarda olmanız şarttır.

İstifa etmiş olan bir memur, istifasının ardından ilk defa yeşil pasaport sahibi olacaksa ayrıldıkları kurumdan kadro derecelerini gösteren yazı getirtmelidir. Eğer istifa ettiyseniz ve bunun ardından bir kere yeşil pasaport aldıysanız ve pasaportunuzda “istifa” veya “müstafi” yazıyorsa yeniden belge getirmenize gerek yoktur.

Bunda da tıpkı emeklilerde olduğu gibi bir sınır bulunmamaktadır ve vefat edene kadar bundan yararlanmaya, eşinizde sizin vefatınızı ardından yeniden evlenmediği müddetçe bundan faydalanmaya devam edebilir.

Yeşil pasaport için gereli olan belgeler nelerdir

Yeşil pasaport için gereli olan belgeler nelerdir?

Yeşil pasaport 5 senelik olarak verilmektedir ve süresi dolduğunda yenilenmesi gerekmektedir. Yeşil pasaportun güzel taraflarından biri ise pasaport harcından muaf olmasıdır. Yalnızca defter bedelini ödemeniz yeterlidir.

- Yeşil pasaport alabilmeniz için, İki biyometrik fotoğraf ve nüfuz cüzdanınıza ihtiyacınız vardır.

- Aktif çalışanların ise özel bir formu Kurumlarından doldurmaları gerekmektedir.

- Emekli ya da istifa etmiş olanlarınsa sadece daha önce çalışmış oldukları Kurumlardan yazı getirtmeleri gerekmektedir.

Bunlar haricinde yeşil pasaport için herhangi bir başka belge istenilmemektedir. 

Işıl İlyas
isililyas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal