İstanbul’da metruk yapı tehlikesi: 3500 bina her yıkılabilir

Depreme karşı dayanıklılığı tartışma konusu olan İstanbul’da uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Uzmanlar şehir 3500 metruk binanın her yıkılabileceğini söyledi.

15.04.2023-10:11 - (Son Güncelleme: 15.04.2023-16:47)

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’da metruk yapı tehlikesi her geçen gün büyüyor. Özellikle Balat, Beyoğlu, Fatih, Karaköy gibi insan trafiğinin çok yoğun olduğu bölgelerde yoğunlaşan metruk yapıların yanından ve altından her gün on binlerce insan geçtiği için büyük facialar yaşanmasından endişe ediliyor. Uzmanlar, söz konusu metruk binaların sayısının 3500 olduğunu ve acilen önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi. 

Metruk yapı tehlikesi

Beyoğlu Refik Saydam Caddesi üzerinde bulunan 5 katlı bina da 40 yıldır metruk halde. Altında börekçi dükkanı olan yapının etrafı inşaat koruma fileleriyle kapatılmış durumda. Binaya sağlamlık testi yapıldığını söyleyen Börekçi dükkanının işletme sahibi, binanın sağlam olduğunu söyledi. Hemen bu binanın 1 metre mesafedeki 4 katlı bir bina da 20 yıldır metruk halde.

İstanbul Metruk Yapı

Belediyeden uyarı

Fatih ilçesinde bulunan Yavuz Sinan Sokağı’nın sağ tarafında bulunan 7 binanın yedisi de metruk halde. Çevredeki vatandaşlar, binaların çok uzun süredir metruk halde olduğunu söylerken, binaların yakınından geçerken güvenlik endişesi yaşadıklarını söylüyorlar. Aynı şekilde Değirmen Sokağında bulunan 3 katlı bina da kaderine terk edilmiş. Çoğu maddi imkansızlar kimi miras nedeniyle kimi de malikler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle dönüştürülemiyor veya restore edilemiyor.

Balat’ta da çok sayıda yapı metruk halde. Herhangi bir olumsuz hava şartlarında duvarlarının yıkılma ihtimali veya taş düşme ihtimaline karşı vatandaşların dikkatli olması için binaların bazılarına Fatih Belediyesi tarafından uyarı levhaları asılmış. Baki Dede Sokak’taki 4 katlı bina, Yıldırım Caddesi’ndeki 5 katlı bina da kaderine terk edilmiş durumda.

Ayakta zor duruyorlar

İstanbul’da 3 bin 500 metruk yapının yıkılmakla riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcı Mahir Polat, bu yapıların 17 bin kadarının Tarihi Yarımada içerisinde yer aldığını ve yapılarda onbinlerce insanın yaşamaya devam ettiğini söyledi. Metruk binalardan kaynaklı onbinlerce insanın herhangi bir yıkım durumunda ölüm riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Polat, “Bu yapıların ayakta durmaya bile halleri yok. Dünyada 3 bin 500 metruk yapısı olan başka bir tarihi kent örneği de yok. Bir kent, 3 bin 500 yapısını metruk bırakamaz” dedi. (Kaynak: Milliyet)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal