İstanbul'da çöl fırtınası olacak mı? Çöl fırtınası hangi illerde görülecek?

Sibirya üzerinden gelen yurdumuzda birkaç gün süren soğuk hava ve kar yapışına gelen Aybar kar fırtınası sonrası şimdi de Kuzey Afrika'dan gelmesi beklenilen çöl fırtınasının Türkiye'nin bir çok bölgesinde etkili olacağı bildirildi. Yapılan bu açıklamalar sonrasında ise özellikle İstanbullu vatandaşlar 'İstanbul'da çöl fırtınası olacak mı?' sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte, çöl fırtınasının görüleceği iller..

30.03.2022-14:15 - (Son Güncelleme: 30.03.2022-14:15) İstanbul'da çöl fırtınası olacak mı? Çöl fırtınası hangi illerde görülecek?

Türkiye, geçtiğimiz hafta Sibirya üzerinden gelen soğuk hava dalgası etkisine girmiş ve kar yağışları yurdun birçok bölgesinde hayatı olumsuz yönde etkilemişti. Günlerce süren kar yağışı ve soğuk hava daha sonra yerini mevsim normalleri sıcaklığına bırakmıştı. 

Meteoroloji yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalarda şimdi de Kuzey Afrika'dan gelecek olan çöl fırtınası yurt genelinde endişe yarattı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl fırtınasına ilişkin yaptığı açıklamasında çöl tozlarının rüzgar ile birlikte farklı kıtalara hareket halinde olduğunu söyledi. 

Çöl fırtınası hangi illerde görülecek?

Çöl fırtınası hangi illerde görülecek?

Meydana gelecek olan doğa olayının gayet normal bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Toros, çöl tozlarının Kuzey Afrika'nın üzerinden gelerek Türkiye'nin batı bölgelerinden yurda giriş yapacağını ve bu çöl fırtınasının ise perşembe ve cuma günleri etkili olacağını ifade etti. Yurdun doğusuna doğru esecek olan rüzgarla birlikte çöl tozlarının doğu bölgelerinden çıkış yapacağını belirten Prof. Dr. Hüseyin Toros, hafta sonu itibariyle çöl tozu etkili rüzgarların etkisini kaybedeceğini söyledi.

İstanbul'da çöl fırtınası olacak mı?

İstanbul Aydın Üniversitesi'ne bağlı Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu'nda müdür yardımcısı olan meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir ise, çöl tozlarına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde bahar aylarında Türkiye'nin çöl tozunu fazla olarak aldığını söyledi. Lodosla birlikte harekete geçen çöl tozlarının İtalya ve Yunanistan üzerinden geleceğini ve Türkiye'ye batı bölgelerinden giriş yapacağını söyleyen Özdemir, rüzgarın özellikle Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ile birlikte Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz Bölgelerinde yoğun olarak hissedileceğini aktardı.

İstanbul'da çöl fırtınası olacak mı?

Çöl tozlarının taşınımları sırasında sağlık sorunu yaratabileceğine dikkat çeken Dr. Güven Özdemir, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek olan toz yoğunluğunun özellikle solunum sıkıntısı yaşayanlarda olumsuz durumlar yaratabileceğini söyledi. Bağışıklık sistemini de etkileyebilecek olan toz yoğunluğuna karşı vatandaşların dikkat olmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Özdemir, sağlık sorunu yaşayan vatandaşların ve yaşlıların özellikle perşembe ve cuma günü mümkün olduğu kadar evden çıkmamaya özen göstermeleri gerektiğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal