İstanbul'da bugün gerçekleştirilen Ukrayna-Rusya görüşmelerinin ardından açıklamalar geldi: Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var!

Ukrayna-Rusya heyetlerinin İstanbul'daki görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası Ukrayna heyeti açıklamalarda bulunuyor. Garantör ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunmasını istediğini belirten Ukrayna heyeti açıklamalarda bulundu. Rusya heyetinden de açıklama geldi.

29.03.2022-14:47 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-15:44)

Bir ayı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşında barış için Türkiye'nin çabaları devam ediyor. Türkiye'de gerçekleştirilen Ukrayna ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından Ukrayna heyeti ve Rusya heyeti basın mensuplarının karşısına çıktı. 

Ukrayna heyeti garantör ülkeler arasında Türkiye'nin de olmasını istediklerini dile getirdi. Ukrayna heyeti güvenlik garantisi konusunda henüz anlaşamadıklarını belirtti.

Ukrayna Heyeti açıklamasında: "Garantör olarak kimi istiyoruz? BMGK ülkeleri, Çin, Rusya Federasyonu da orada var, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail. Katılmak isteyen başka ülkeler de olursa bunu yapabilsinler istiyoruz. Bazı ülkelerden hâlihazırda ilgileri olduğuna dair teyit aldık, sadece resmi onay bekliyoruz. Ukrayna'nın gelecekteki güvenliği teminat altına alınsın, bütün garantörler tarafında bu temin edilsin istiyoruz. Ukrayna'nın AB üyeliğinin inkâr edilmektense desteklendiği bir sistem bu. Bu istişarelerin başarısız olması halinde askeri destek sunması gerekir." ifadelerine yer verdi.

Güvenlik garantisi konusunda henüz anlaşamadık

Ukrayna Heyeti: "Kırım ve benzeri durumdaki bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Referandum OHAL şartlarında gerçekleştirilemez. Güvenlik garantisi konusunda henüz anlaşamadık." açıklamalarında bulundu.

Ukrayna Heyeti

Ukrayna'nın taleplerini Putin'e ileteceğiz

Ukrayna Heyeti: "Garantör ülkeleri de çok taraflı görüşmelere dâhil etmek istiyoruz. O zamana kadar aramızdaki farklılıkları da ortadan kaldırabileceğimizi umut ediyorum. Bu noktada bir zirve düzenlenerek Ukrayna ve Rusya liderlerinin katılımı sağlanabilir. Ruslar, Kırım'ı kendi toprakları olarak görüyorlar ancak biz bunu kabul etmiyoruz. Bugünkü görüşme cumhurbaşkanları seviyesinde bir görüşme için yeterlidir. Ukrayna'nın taleplerini Putin'e ileteceğiz." sözlerinde bulundu.

Rus heyeti, Ukrayna heyeti ile bazı maddeler üzerinde uzlaşma sağladıklarını açıkladı.

Rusya Heyeti barış için olumlu ifadeler kullandığı açıklamasında: "Bazı maddelerde uzlaşmaya varıldı. Bazı detaylar konuşulacak. Bu toplantının ardından en hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır. 2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz." sözlerine yer verdi.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan da açıklama geldi

Heyetin açıklamalarının ardından bir açıklama da Rus Savunma Bakanlığı'ndan geldi.Müzakere heyetinde bulunan İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal