İstanbul'da Barajlar Boşalıyor! Kuraklık Kapıda!

Son 10 senenin en düşük düzeyinde seyreden barajların doluluk miktarı, Büyükçekmece Barajı'nda da azaldı. Suların çekilmeye başladığı barajda küçük adacıklar oluştu.

11.12.2020-10:41 - (Son Güncelleme: 11.12.2020-11:24)

İstanbul'da hava sıcaklıklarının, mevsim normal sıcaklıklarının üzerinde ilerlemeye devam ediyor.

Yağışsız bir şekilde geride bırakılan ayların akabinde barajlardaki doluluk miktarı son on senenin en düşük düzeyine kadar geriledi.

İstanbul Su ile Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine bakıldığında İstanbul’da barajların doluluk miktarları, % 22 düzeyine kadar geriledi.

Büyükçekmece Barajı’nda da bu senenin Ocak ayında yapılan ölçümlerde % 39.35 olan doluluk miktarı, 2020 Aralık ayı itibarıyla düzeyine indi.

Büyükçekmece Barajı’nın son on senenin verilerine bakıldığında en düşük doluluk miktarı 09 Aralık 2014 senesinde % 23.37 belirlenmişti. Suların oldukça çekildiği barajın son durumu da drone ile görüntülendi.

TASARRUF UYARISI

Kaydedilen görüntülerde kuralık  sebebiyle barajın çevresinde adacıkların meydana geldiği ve balıkçı teknelerinin de karaya oturduğu gözler önüne serildi. Diğer taraftan uzmanlar suyun tasarruflu bir şekilde kullanılması hususunda ikaz etti.

BARAJLARIN DOLULUK MİKTARI

Yağış olmadan geçen günlerin akabinde öteki barajların doluluk miktarı şu şekilde:

“Ömerli Barajı yüzde 23.71, Darlık Barajı yüzde 51.9, Elmalı Barajı yüzde 23.98, Terkos Barajı yüzde 23.24, Alibeyköy Barajı yüzde 28.73, Büyükçekmece Barajı yüzde 16.22, Sazlıdere Barajı yüzde 5.49, Istrancalar Barajı yüzde 31.62, Kazandere Barajı yüzde 4.48, Pabuçdere Barajı yüzde 6.17”

''SUYU İSRAF ETMEMELİYİZ''

İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Ali Uyumaz da su kullanımı hususunda tasarruf edilmesi gerektiği belirterek uyardı ve şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul’da ortalama günlük su kullanma miktarı 3 milyon metreküp. Bu miktarı yıllık olarak hesapladığımızda 1 milyar civarında yıllık su sarfiyatı yapılıyor. Bu yağış miktarı her ay değişiyor. Önemli olan tasarruf yapmak. Diş fırçalarken, tıraş olurken bir insan devamlı çeşmeyi açık bıraksa günlük 15-16 litre su harcıyor. Suyu israf etmemeliyiz, her an kesilecekmiş gibi tasarrufa çok önem vermeliyiz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal