İstanbul Zeytinburnu'nda Gerçekleştirilen Kazı Çalışmalarında 5'nci Yüzyıla Ait Mezar Bulundu!

İstanbul Zeytinburnu'nda yürütülen Belediye Başkanlık Binası restorasyon çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait kalıntılar bulundu.

07.10.2021-12:32 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-17:39)

İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde yürütülen kazı çalışmaları esnasında ortaya çıkan tarihi eser kalıntıları incelenmeye devam ediyor. Kazılar esnasında 5’inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Roma dönemine ait bir kadın ve bir erkek cesedinin iskeletlerine rastlandı. 

Zeytinburnu Kazlıçeşme'de Belediyesi Başkanlık Binası’na yönelik restorasyon çalışmaları yapıldığı sırada ortaya çıkan sandık tipi mezar ve lahit mezar restorasyon çalışmalarını durdurdu. 18'inci yüzyılda askeri hastane olarak inşa edilen daha sonra Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık Binası olarak kullanılan tarihi binanın çevresinde yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında sandık tipi mezar ve lahit mezara rastlanılmasının ardından çalışmalar farklı bir boyut kazanmıştı. Kazı sırasında bulunan eski mezarlar, uzmanlar tarafından incelenmeye devam ediyor. 


Lahit mezarın içinden çıkan kalıntılar, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı uzmanlarının çalışmaları kapsamında koruma altına alındı. 

ÇIKAN KALINTILAR 5'NCİ YÜZYILA AİT

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal çıkan kalıntılar ile ilgili, ‘’Bir mermer lahit gömüye rastladık. Bu lahitin üzerinde ne yazık ki herhangi bir yazı, betim tespit edemedik. Ama kapağı açtığımızda içinde iki iskelet yani iki bireye ait iskelet tespit edildi. Bunlardan biri kadın biri erkek. Kadının 20-30 yaş aralığında olduğu, erkeğin de 40-50 yaş aralığında olduğunu tespit ettik. İkisinin de dişlerinde hastalık tespit edildi. Erkek bireyin yaşadığında kaburgasının kırıldığı ve tekrar kaynadığı ve onun ayrıca eklem romatizmasıyla ilgili bir hastalığı olduğu tespit edildi. Bu lahtin en erken M.S. 5'inci yüzyıla ait olduğunu söyleyebiliriz. Yine aynı şekilde bir mezar daha tespit edildi ama bu sandık mezar dediğimiz tuğla örgülü, içi mermer kaplı bir lahit. Bununla ilgili de antropolog arkadaşlarımız çalışmalarını yaptı, mezarda bir bireye ait iskelet tespit edildi. Bunun da lahit gibi en erken 5'inci yüzyıla ait olduğu anlaşıldı.’’ İfadelerini kullandı.

MEZARDAN ÇIKAN İSKELETLERDE HASTALIK TESPİT EDİLDİ

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise, ‘’Binanın dışında keşfettiğimiz mozaiği restore etmek ve konserve etmek üzere işaretleyerek uzmanlar eliyle mozaiği kaldırdıktan sonra buluntuların izini takip ederek bir lahit bulduk. İçinde kalıntılar var, bu kalıntılar TÜBİTAK'a gönderilecek, karbon incelemesi yapılacak. Yine aynı kazı alanında bir mezar odası diyebileceğimiz bir mermerle çevrili bir oda bulundu. İçinde de bir bireye ait cesedin kalıntıları var. Ayrıca bazı mimari unsurlar bulduk, keşfettik. Tabii bu kazı henüz burada bitmiş değil, biraz daha aşağı doğru inecek gibi görünüyor. Buraya çıkış noktamız Zeytinburnu'na bir mozaik müzesi kazandırmaktı, o hedefimiz duruyor. Arkeoloji müzeleri de bunun farkında, şimdiye kadar çıkanlarda bir engel görünmüyor. Kazı disiplinin el verdiği ölçüde en kısa zamanda tamamlayarak burayı müzeye dönüştürmek istiyoruz.’’ açıklamasında bulundu. 

Ayrıca lahittin içinde bulunan iki iskeletin dişlerinde hastalık tespit edildi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal