İstanbul ve Ankara'da Hava Kirliliği Yüzde 41 Azaldı

İstanbul ve Ankara'da coronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler, hava kirliliğini % 41 azalttı.

04.04.2020-12:31 - (Son Güncelleme: 04.04.2020-16:44) İstanbul ve Ankara'da Hava Kirliliği Yüzde 41 Azaldı

İstanbul ve Ankara'da coronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler, hava kirliliğini % 41 azalttı.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Alınan önlemler nedeniyle insanlar mart ayının ikinci yarısında evlerinde kaldı. İnsanlar evde kalınca havayı kirleten faktörler azaldı. Bunun sonucunda hava kalitesi arttı" diye konuştu.

Coronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlar alınan önlemler kapsamında uyarıları dikkate alarak evlerinde kalıyor. Bu da araç kullanımını büyük oranda azalttı. Bunun sonucunda da hava kirliliği şehirlerde azaldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros'un açıklamasında, kirli havanın solunum ve dolaşım sistemine derinlemesine sinebildiğini ifade ederek, "Akciğerlerimize, kalbimize ve beynimize zarar verebilir. Şehirlerdeki trafik yoğunluğunun ve diğer faaliyetlerin azalması sebebiyle azotdioksit (NO2) yoğunluğunda büyük düşüşler görülmeye başlandı." diye konuştu.

Toros, coronavirüs tedbirleri sebebiyle insanların araçlarıyla dışarı çıkamadığını ve bunun da hava kirliliğini azalttığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Alınan önlemler nedeniyle insanlar mart ayının ikinci yarısında evlerinde kaldı. İnsanlar evde kalınca havayı kirleten faktörler azaldı. Bunun sonucunda hava kalitesi arttı. Hava kalitesi artınca da hava kirliliği otomatik olarak azalmış oldu. Ayrıca modern hayatın önemli kirleticilerinden azotdioksitler daha çok fosil yakıtların yanması sırasında atmosfere salınmaktadır. Araçlar, sanayi tesisleri ve enerji santralleri en önemli azot oksitlerin kaynağıdır. Önemli bir kirletici olan azotdioksit göz ve solunum yolu hastalıkları, akciğerlerde iltihaplanma ve akciğer enfeksiyonlarına karşı bağışıklığı azaltabilir."

Coronavirüsle beraber alınan önlemlerden dolayı İstanbul ve Ankara'da azotdioksit (NO2) kirliliğinin azaldığını belirten Prof. Dr. Toros, "Günlük ölçüm değerlerine göre insanlar evde kalınca azotdioksit kirliliği mart ayının ikinci yarısında ilk yarısına göre İstanbul’da yüzde 36 ve Ankara’da yüzde 45 azaldı. Böylelikle Türkiye'nin en büyük iki şehrinde ortalama hava kirliliği oranı yüzde 41 azalmış oldu." diye konuştu.

BURSA'DA AZALDI, İZMİR'DE ARTTI

Prof. Toros, Bursa'da da havadaki azotdioksitin % 30 azaldığını, İzmir'de de öteki kentlerin tersine bu orantının % 13 arttığını belirtti.

Coronavirüsle mücadelede bütün dünya insanlarının beraberliğiyle küresel ölçekte iklim değişikliğini azaltabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Toros, "Yaşadığımız bu süreç küresel ölçekte hep birlikte aşırı tüketim, israflar ve iklim değişikliği konusunda daha duyarlı olmamıza, şirketlerin sadece kazanma hırslarından vazgeçerek ihtiyaç kadar üretmek ve kaynakların idareli kullanılması için çalışmalar yapmasına, ekonomi ve sosyal hayat kavramlarını gözden geçirmemize, var oluşumuzun gayesine dönmemize yardımcı olabilir." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal