ISS nedir, nerede ve ne zaman kuruldu? Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kimler var, kaç kilometre yükseklikte?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yaptığı yolculuk sonrasında Uluslararası Uzay İstasyonu hakkındaki detaylar merak edildi. Peki ISS nedir, nerede ve ne zaman kuruldu? Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kimler var, kaç kilometre yükseklikte? İşte soruların yanıtı…

19.01.2024-12:35 - (Son Güncelleme: 19.01.2024-12:35)

Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu tüm dünya ve Türkiye tarafından yakından takip edilmişti. Gezeravcı, Axiom Space şirketinin başarılı fırlatması sonucunda Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaşmayı başardı. ISS hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorları üzerinden araştırmalarını sürdürüyor. Peki ISS Nedir, nerede ve ne zaman kuruldu? Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kimler var, kaç kilometre yükseklikte? 

Uluslararası Uzay İstasyonu nedir?

Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), alçak Dünya yörüngesine kurulmuş bir uzay üssüdür ve üzerinde insanların yaşayabileceği yapay bir uydudur. İstasyon, basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden oluşan bir yapıya sahiptir ve Dünya yörüngesindeki en büyük yapay uydudur.

Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu programı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı'nın (CSA) ortak projesidir. İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olarak iki ana bölümden oluşmaktadır.

ISS neden kuruldu?

NASA ile Rusya Federal Uzay Ajansı arasındaki başlangıç niyet bildirgesine göre, Uluslararası Uzay İstasyonu, bir laboratuvar, gözlemevi ve fabrika olma amacı taşıyordu. Ayrıca, gelecekteki Ay, Mars ve çeşitli astroid görevleri için ulaşım, bakım ve ara üs olarak da kullanılması planlanıyordu. 2010 yılında yapılan ABD ulusal uzay politikası güncellemesinde, istasyona ticari, diplomatik ve eğitim amaçlı görevler de eklenmiştir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal