İsraillilerden Müslüman mezarlığına görülmemiş provakasyon! Ortalık karıştı

Batı Şeria’ da sular durulmadı. İşgal güçleri kuyumcu ve döviz bürolarını hedef alırken, ordu üç askerin daha öldürüldüğünü açıkladı. İsrailliler, Başkan Netanyahu ile görüşmek istemedi. Kudüs’te çekilen bir video ise ortalığı karıştırdı..

28.12.2023-10:26 - (Son Güncelleme: 28.12.2023-16:15) İsraillilerden Müslüman mezarlığına görülmemiş provakasyon! Ortalık karıştı

İsrail ordusu, bu sabah Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda üç askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Böylece, işgal ordusunun Filistin topraklarındaki kaybı 167'ye çıktı. Gazze'yi üç hafta yalnızca havadan bombalayan İsrail, Ekim ayı sonunda kara işgalini başlattı. Bir haftalık geçici ateşkesin sona erdiği 1 Aralık'tan bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısında keskin bir artış oluştu. Geride kalan dört haftada yaklaşık 100 İsrail askeri Filistinli gruplar tarafından öldürüldü. İsrail medyası ise, Gazze'de yaralanan askerleri hastanede ziyaret eden Başbakan Binyamin Netanyahu'nun büyük bir şok yaşadığını bildirdi. Kudüs'teki Hadassah Hastanesi'nde tedavi gören askerlerden çoğu Netanyahu'nun kendilerini ziyaret etmesini istemedi.Or Schneeberg isimli yaralı asker, Sosyal Medya hesabından "Netanyahu bu gece beni ziyarete geliyor ve hemşirelerden biri onun odama gelmesini isteyip istemediğimi sordu. Tabii ki 'hayır' dedim" mesajını paylaştı. Schneeberg'in verdiği bilgiye göre, bulunduğu bölümdeki 18 askerden 15'i Netanyahu'yla görüşmeyi kabul etmedi.

Saldırılan yapı, dört tarafı duvarlarla çevrili tek mezarlıktı.

Döviz büroları ve kuyumcular hedef alındı

Gazze'deki savaşta verilen bir haftalık ateşkeste bile İsrail ordusunun baskınlarına devam ettiği Batı Şeria'da, 7 Ekim'den bu yana en büyük baskını gerçekleştirdi. Nablus'tan Cenin'e, El Halil'den Eriha'ya Filistin şehirlerine binlerce asker konvoylar ve zırhlı araçlarla girdi. Ramallah şehir merkezine dahi baskın yapıldı. Baskınlar sırasında gece boyunca silah ve siren sesleri kesilmedi, yerel kaynaklar İsrail işgal güçlerinin baskınlar sırasında biber gazı ve ses bombası da kullandığını bildirdi. Ramallah'tan bildiren Al Jazeera muhabiri İmran Han, Filistin yönetiminin merkezinin de bulunduğu şehirde kesinlikle hiç bu kadar fazla İsrail zırhlı aracı görmediğini söyledi. Baskınlar sırasında onlarca Filistinli İsrail işgal birlikleri tarafından vuruldu, en az bir can kaybı var. İşgal güçlerinin çok sayıda Filistinliyi gözaltına alarak tutukladı. Dev baskını sıra dışı kılan bir diğer ayrıntı, İsrail işgal askerlerinin Batı Şeria'daki döviz büroları ve kuyumcuları hedef almasıydı. Yerel kaynaklar, sahiplerine zorla açtırılan dükkanlardaki para ve mücevherlere işgal birlikleri tarafından el konulduğu bilgisini verdi. Filistinli yetkililer, Batı Şeria'da savaşın başladığı 7 Ekim'den sonra her gün ortalama 42 baskın gerçekleştiği bilgisini verdi. 

Müslüman mezarlığına görülmemiş provakasyon

Tarihi Müslüman mezarlığına hakaret

İsrail'in işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs'te bir Müslüman mezarlığına yapılan saldırı, şok etkisi yarattı. Rahmet Kapısı mezarlığının çitlerine bir kesik eşek kafası asıldığını gösteren video, sosyal medyada hızla yayıldı. Eski Şehir'deki Mescid-i Aksa ve diğer kutsal ibadethanelere açılan Rahmet Kapısı ya da diğer adıyla Altın Kapı'ya bitişik durumdaki mezarlık, Kudüs'ün en eski anıtı. Rahmet Kapısı mezarlığı, Kudüs’te duvarla çevrili olan tek mezarlık. İnfial yaratan görüntünün ardından İsrail polisi bir şüpheliyi yakaladığını açıkladı. 35 yaşındaki radikal İsrailli yerleşimci, kanunu çiğnemek ve kamu düzenini bozmak suçlamasıyla tutukladı. Polis, gözaltına alınırken elinde balta olan saldırganı 'dengesiz' olarak niteledi. Saldırganı mezarlığa götüren ikinci bir şahıs daha gözaltına alındı.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal