İsrail’e yeni ambargo: O ülke de silah satışlarını yasakladı!

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Kanada'nın İsrail'e silah ihracatını durduracağını açıkladı. Bu karar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının devam ettiği bir dönemde geldi. Kanada'nın bu adımı, uluslararası toplumun İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırılarına tepkisini yansıtıyor. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, yaptığı açıklamada, Kanada'nın gelecekte İsrail'e silah ihracatını durduracağını belirterek, bunun sembolik değil gerçek bir hamle olacağını ifade etti.

20.03.2024-10:46 - (Son Güncelleme: 20.03.2024-11:59) İsrail’e yeni ambargo: O ülke de silah satışlarını yasakladı!

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, Kanada'nın İsrail'e silah satışını durdurmaya hazırlanması önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, yaptığı açıklamada, Kanada'nın gelecekte İsrail'e silah ihracatını durduracağını belirterek, bunun sembolik değil gerçek bir hamle olacağını ifade etti. Bu açıklama, Kanada'nın İsrail'e yönelik askeri destek politikasında ciddi bir değişiklik yapmayı düşündüğünü gösteriyor.

Kanada'nın bu hamlesi, uluslararası toplumda İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına karşı artan bir tepki dalgasının bir parçası olarak görülebilir. İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri operasyonları ve insan hakları ihlallerine karşı uluslararası toplumun sesini yükseltmesi, Kanada'nın bu kararını etkilemiş olabilir.


Parlamento’dan onay geldi

Dün Kanada Parlamentosu'nda gerçekleşen oylama sonucunda, İsrail'e yönelik silah satışının durdurulması yönünde bağlayıcı olmayan bir önerge kabul edildi. Önerge, 117'ye karşı 204 oyla kabul edildi.

Önerge üzerinde yapılan düzeltmeler çerçevesinde, önceden "Filistin Devleti'nin tanınması" şeklinde ifade edilen bölüm, "Filistin Devleti'nin kurulmasının desteklenmesi" şeklinde değiştirildi. Benzer şekilde, İsrail'e yönelik silah satışlarıyla ilgili bölümde yer alan "askıya alma" ifadesi ise "durdurma veya yasaklama" şeklinde değiştirildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, yaptığı açıklamada, Kanada'nın gelecekte İsrail'e silah ihracatını durduracağını belirterek, bunun sembolik değil gerçek bir hamle olacağını ifade etti. Bu adım, Kanada'nın İsrail'in Filistin topraklarına yönelik askeri operasyonlarına karşı aldığı en net tavır olarak nitelendiriliyor.


İsrail’den tehdit niteliğinde mesaj

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Kanada'nın İsrail'e silah satışını durdurma kararını sert bir dille eleştirdi. Kanada'nın bu adımını "İsrail'in meşru müdafaa hakkını baltalayan talihsiz bir durum" olarak nitelendiren Katz, İsrail'in Hamas'a karşı verdiği mücadeleyi destekleme amacıyla alınan bu kararın tarihin "sert şekilde" yargılayacağını belirtti.

Katz'ın yaptığı açıklamaya göre, Kanada'nın İsrail'e yönelik silah satışını durdurma kararı, Hamas'ın terör saldırılarına karşı İsrail'in meşru müdafaa hakkını engelleyici bir adım olarak görülmektedir. Bu durumun, bölgedeki terör tehdidiyle mücadelede İsrail'in elini zayıflatması ve Hamas'a cesaret vermesi olarak yorumlanmaktadır.

İsrail Dışişleri Bakanı ayrıca, Hamas'ın yok edilmesi ve İsrail'deki tüm esirlerin güvenli bir şekilde evlerine dönene kadar mücadelenin devam edeceğini belirtti. Katz'ın sözleri, İsrail'in Hamas terör örgütüne karşı kararlı duruşunu vurgulamakta ve Kanada'nın aldığı kararın ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısını içermektedir.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal