İsrail’den kışkırtıcı hareket! Lübnan sınırını ihlal ettiler

Lübnan, İsrail ordusuna ait sınır devriye birliklerinin hududu yaklaşık olarak 1 metre ihlal ettiğini ve ivedi müdahale sonucu bu birliklerin 1 metre geri çekildiğini açıkladı.

06.03.2023-09:14 - (Son Güncelleme: 06.03.2023-17:42) İsrail’den kışkırtıcı hareket! Lübnan sınırını ihlal ettiler

Lübnan ordusu, ülkenin güneyindeki bölgede sınır ihlalinde bulunan İsrail birliklerine yönelik yazılı bir açılamada bulundu. Sınır ihlalinin Lübnan-İsrail arasındaki İta eş-Şaab sınır bölgesinde meydana geldiği belirten açıklamada, İsrail askerlerinin 1 metre kadar Lübnan topraklarına girdiğini ifade edildi.

Sınır ihalali

AA’’da yer alan haberde, Lübnan askerlerinin sınır noktasına ivedi şekilde intikali soncu İsrail askerlerinin, iki ülke arasındaki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) kontrolündeki Mavi Hat’ın gerisine çekilmeye zorlandığı belirtildi. Açıklamada, ihlale ilişkin kayıtların UNIFIL yetkililerine iletildiği ifade edildi.

İsrail ordu sözcülüğünün açıklaması

Lübnan’ın yaptığı açıklamaya karşın İsrail ordu sözcülüğü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mavi Hat’ın Lübnan tarafından “Onlarca şüphelinin toplandığını ve bu kişilerin bölgedeki sınır çiti çevresindeki İsrail ordusunun faaliyetlerini engellemeye çalıştığını" ifade etti.

Sınırda gerginlik

Sözcülük, "İsrail askerlerinin bölgedeki UNIFIL güçleriyle koordine olarak planlı faaliyetlerine devam ettiğini" aktardı.

İsrail ordu sözcülüğü, "İsrailli bir subayın Lübnanlı bir subayla fiziksel biçimde karşı karşıya geldiğine ilişkin haberlerin doğruluğuna ilişkin bilgileri bulunmadığını" paylaştı. İsrail ordusu, son olarak 18 Ocak tarihinde ise Lübnan sınırını yine 2 metre ihlal etmiş ve Lübnan ordusunun müdahalesi sonucu geri çekilmek zorunda kalmıştı.

İki ülke arasında, 87 kilometrelik sınır hattı bulunuyor; İsrail-Lübnan arasında zaman zaman farklı nedeniyle gergin anlar yaşanıyor. Lübnan- İsrail sınırını temsil eden "Mavi Hat", 1978'de kurulan UNIFIL tarafından denetlenip korunuyor. 

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal