İsrail Filistin çatışmasının şiddeti artıyor: Dünya basının gözleri Türkiye’den gelecek hamlede

İsrail ve Filistin arasındaki savaşta denge olan Türkiye, dünya basının gündeminde. Türkiye'nin ara buluculuk teklifini bir kere daha yinelediğinden bahsederken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı uyarı dikkat çekti.

11.10.2023-09:58 - (Son Güncelleme: 11.10.2023-10:05) İsrail Filistin çatışmasının şiddeti artıyor: Dünya basının gözleri Türkiye’den gelecek hamlede

Aksa Tufanı Operasyonu ile başlayan çatışma, İsrail’in savaş ilan etmesi ile beraber şiddetini arttırdı. Gazze’yi abluka altına alan İsrail, kadın, yaşlı ve çocuk fark etmeksizin her yeri bombalıyor. Bölgeden gelen güncel bilgilere göre; Gazze Şeridi'nin batısındaki mahallelerde yaşayan halkın, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sebebiyle, evlerinden çıkarak, kentin merkezine sığındığı bildirildi.

Siviller Gazze’yi boşaltıyor

AA’da yer alan habere göre; İsrail savaş uçakları, gece boyunca kentin batısındaki mahalleleri, caddeleri ve binaları yoğun şekilde bombalamayı sürdürdü. Yoğun hava saldırısı sonrası kentin batısındaki Mecmai Ensar bölgesi, Reşid Caddesi ve sahil şeridinden dumanlar yükseldi. Yoğun hava saldırısına dayanamayan bölge halkı evlerini terk ederek, kentin orta kesimlerine doğru yollara düştü. 

Tüm dünyanın  yakından takip ettiği çatışmada, Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeden taraflara itidal çağrısı geldi. Dünya basınında ise Başkan Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde İsrail ve Filistin yaptığı gündem oldu. Reuters haber ajansı Erdoğan'ın Türkiye'nin ara buluculuk teklifini yenilediğinden bahsetti. Haberde ayrıca Başkan Erdoğan'ın dün Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Açıkçası ciddi endişelerim var. Bu çatışmanın bir ya da iki hafta içinde biteceğini düşünmüyorum. Bu nedenle de barış için çabalarımızı sürdürüyoruz" dediğine dikkat çekti.

İsrail Filistin Türkiye ilişkisi

Barış elçisi Türkiye dünya gündeminde

Türkiye’nin süreç boyundaki açıklamaları ve tutumunu yakından takip eden dünya basını Başkan Erdoğan'ın yoğun diplomasisinden bahsederek, dün kendisinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ifade etti. Ayrıca ajans bu diplomasi trafiğinin birkaç gündür devam ettiğini ifade ederek Erdoğan'ın daha önce İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog'un yanı sıra Lübnan, Katar ve Mısır liderleri ve Batı Şeria'daki Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüştüğünü de vurgu yaptı.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal