İsrail Diken Üstünde: Demir Kubbe Tedirginliği Yaşanıyor!

ABD'de Demir Kubbe yardımının geçici bütçe metninden çıkarılması İsrail'de tedirginlik oluşturdu.

23.09.2021-18:15 - (Son Güncelleme: 23.09.2021-18:15) İsrail Diken Üstünde: Demir Kubbe Tedirginliği Yaşanıyor!

İsrail, Demir Kubbe hava savunma sistemleri mühimmatının tedariki için ABD'den alacağı yardımın ABD kongresindeki Demokrat Partililerin çabaları sonucu geçici bütçe metninden çıkarılmasıyla birlikte büyük bir güvenlik endişesi yaşıyor.

İSRAİL'İN SAVUNMA GÜCÜNÜN DÜŞECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Her biri 50 bin dolar değerindeki Demir Kubbe füzelerinin olmaması durumunda İsrail'in Hamas karşısında savunma gücünün bir hayli düşeceği tahminler arasında yer alıyor.

Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi "AIPAC", İsrail'e Demir Kubbe füzelerinin satın alınması için ABD bütçesinden 1 milyar dolar sağlayan maddenin kaldırılmasına ''Kongredeki aşırılık yanlıları İsraillilerin ve Filistinlilerin hayatlarıyla siyaset oynuyor.''

ABD'LİLERE SERT ELEŞTİRİLER

ABD'deki en büyük İsrail lobisi olan ''AIPAC'', İsrail'in "ilerici demokratlar" olarak isimlendirdiği ABD'lilere sert eleştiriler yöneltiyordu. "İlerici demokratlar" İsrail yönetiminin Filistinlilere yönelik sert ve saldırgan uygulamaları nedeniyle ABD'nin İsrail'e yardımının kısıtlanmasını talep ediyordu.

AIPAC'in Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, şu ifadeler bulundu: ''Hayat kurtarmak için tasarlanmış bir savunma sistemine ayrılmış fonun kaldırılması çağrısı, değerlerimize bir hakarettir. Fonun kaldırılması daha fazla çatışma riskini ortaya çıkaracaktır ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapılan ve Kongre tarafından desteklenen taahhüde aykırıdır.''

İSRAİL MEDYASINDA YANKI BULDU

İsrail gazetesi Jerusalem Post, söz konusu kararın alındığı toplantının Kongre üyeleri Alexandria Cortez ve Raşide Tuleyb tarafından yönetildiğine yazısında yer verdi.

Haberde, Demir Kubbe finansmanını engelleyen İlerici Demokratların, Gazze'ye mayıs ayında düzenlediği son saldırıları sırasında gerekli silahların İsrail'e ulaşmasını engellemek için lobi yapanlar arasında yer aldığına değinildi. 

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, ismi açıklanmayan bir İsrailli kaynağa dayandırdığı haberinde ''Demokrat Parti'nin sözde ilerici kanadına mensup bir dizi üyesi, İsrail'e Demir Kubbe sistemlerinde kullanılan müdahale birimlerini finanse etmek için bir milyar dolar yardım sağlanmasını öngören hükmün geçişini engelledi.'' ifadeleri kullanıldı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal