Isparta'daki köylüler üretiyor, dünyaya satılıyor! Kilosu tam 450 lira!

Isparta'da bahçeleri ile turizm değerine sahip olan lavanta, yağı ile de başta kozmetik olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor. Köylüler, geleneksel yöntem ile lavanta yağı üretmeye başladı. 280 kişilik nüfusu olan köy, Türkiye'deki lavanta yağı üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını karşılıyor. Farklı sektörlerde kullanılan lavantalardan elde edilen yağlar birçok ülkeye ihraç ediliyor. Lavanta yağının kilosu bu yıl 400 ila 450 TL'den satılması bekleniliyor.

15.08.2022-15:42 - (Son Güncelleme: 22.10.2022-16:11)

Şehir merkezine yaklaşık olarak 50 kilometre uzaklıkta olan, son dönemde lavanta bahçeleri ve ürünleri ile öne çıkan Kuyucak köyünde lavanta yağı imalatı başladı. Başta kozmetik olmak üzere farklı sektörlerde kullanılan lavantalardan elde edilen  yağlar birçok ülkeye ihraç ediliyor. 6 yıldır lavanta yağı ürettiğini söyleyen Soner Altın, "Biz toplu olarak 30 kilogramlık şişeler halinde tedarikçilere gönderiyoruz, onlar genelde yurt dışına ihraç ediyorlar. Köyümüzde büyük bir gelir kaynağı, benim gibi 5-6 kişi köyde üretim yapıyoruz. 5 bin dekar alandan toplanan lavantalar, demet haline getirilerek 300 yüz kilogramlık kazanlara basılıyor. 50 kilogramlık lavantadan 1 kilogram yağ çıkarıyoruz. Şu an kazana 300 kilogram lavanta bastık, 6 kilogram gibi lavanta yağı almayı düşünüyoruz. Sezon boyunca 15 ton lavanta işleyeceğim." dedi.

Endüstriyel makineler, geleneksel makinelere göre daha avantajlı

Endüstriyel makineler, geleneksel makinelere göre daha avantajlı

Endüstriyel makinelerden çıkarılan lavanta yağlarının geleneksel makinelere göre daha avantajlı olduğunu söyleyen Altın, "Geleneksel makineler, üretim ve işçilik olarak biraz daha zordur. Gelenekselde tek seferde 50 kilogramlık lavanta basabilirsin. 5 saat işlem süresi var. Günlük en fazla işleyebileceğin lavanta 200 kilogram ama endüstriyelde 24 saat çalıştığın zaman 2-3 ton lavanta işleyebilirsin. Endüstriyelde daha hızlı ve işçilik basit o yüzden biraz daha avantajlı." dedi. Geçtiğimiz sene kilosunu 350 TL karşılığında satılan lavanta yağının, bu sezon 400 ila 450 lira arası piyasaya sürüleceği belirtildi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal