İsmailağa cemaati nedir, kaç kişi? İsmailağa Cemaati nereye bağlı?

İsmailağa Cemaati hakkında bilgi almak isteyen kişiler araştırmalarını hızlandırdı. Nakşibendiliğin Halid koluna bağlı bulunan cemaatte Sünniler yer almaktadır.Bir Müslüman kardeşlik cemiyeti olan İsmailağa Cemaati hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşıyoruz.

24.06.2022-18:10 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-18:10) İsmailağa cemaati nedir, kaç kişi? İsmailağa Cemaati nereye bağlı?

Merkez olarak İsmail Ağa Camii baz alınarak kurulan cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun vefat etmesi üzerine gündeme geldi. Osmanlı döneminde pek çok görev alan Kara İsmail Naim Efendi'nin adını taşıyan Cami cemaatinde merkezidir. Gündeme gelen olayın ardından pek çok kişi cemaat hakkında bilgi almak istemektedir. İşte İsmailağa Cemaati hakkında merak edilenler…

İsmailağa Cemaati nedir?

İstanbul Fatih’te yer alan İsmailağa Camii, Çarşamba semtinde bulunur. Cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun vefatı üzerinde cemaatin ne olduğu merak edilmeye başladı. , Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bulunan İsmailağa Cemaati, Sünnilerin yer aldığı bir cemaattir.

İsmailağa Cemaati Nedir

İsmailağa Cemaati lideri kimdir?

Cemaate liderlik yapan ve Mahmut Efendi hazretleri olarak bilinen Mahmut Ustaosmanoğlu’dur. 1954-1997 yılları arasında İsmail Ağa Camii'nde imamlık yapan Mahmut Ustaosmanoğlu, cemaati Sünni Müslümanların kardeşlik cemaati olduğunu ifade etmektedir. Cemaatte yer alan erkeklerin uzun sakalları, cübbeleri, şalvarları ve namazda taktıkları sarıkları vardır. Kadınlar ise çarşaf giymektedir.

İsmailağa Cemaati ne zaman kuruldu?

Cemaatin kuruluş tarihi çok eskiye dayansa da cemaat 1998 yılında yaşanan olayla gündeme gelmiştir. Cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı olan Hızır Ali Muratoğlu'nun camide öldürülmesi ardından 2006’da da cemaatin hocası olan emekli imam Bayram Ali Öztürk'ün öldürülmesinin ardından çok konuşuldu.

İsmailağa Cemaati Hizmetleri

Cemaatte yer alan hocalar şu şekildedir:

Ahmet Mahmut Ünlü, Abdülmetin Balkanlıoğlu, Mustafa Özşimşekler, Hüsamettin Vanlıoğlu, Mehmet Talu, Mahmud Eren, Muhammed Yelkenci, Abdullah Hiçdönmez, Fatih Kalender, İsmail Hünerlice

İsmailağa Cemaati faaliyetleri

Cemaatte hizmetler dini ilimler üzerinedir. Bununla birlikte cemaatte aşevi hizmetleri, nakdi yardımlar, tekâmül ve ihtisâs medreseleri, dini mesele danışma hattı, emri bil maruf ve ziyaret ekibi,halka açık medrese eğitimi, kütüphane hizmetlerinin yanı sıra her yaz Kur'ân kurslarıda verilmektedir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal