İslam Memiş’ten yatırımcılara uyarı: Altında algısal bir düşüş var! Gram altın fiyatında şok gelişme

Gram altın fiyatının 1000 TL’nin altına düşmesi altın piyasasında deprem etkisine yol açtı. Piyasalar FED ve Merkez Bankası faiz kararlarını beklerken, analist İslam Memiş’ten yatırımcılara uyarılar geldi.

16.09.2022-10:04 - (Son Güncelleme: 16.09.2022-16:01) İslam Memiş’ten yatırımcılara uyarı: Altında algısal bir düşüş var! Gram altın fiyatında şok gelişme

Haftalardır durgun bir seyirde olan altın fiyatları son bir kaç gündür 20 Haziran’dan bu yana en hareketli zamanlarını yaşıyor. Dün güne 989 TL’den giriş yapan gram altın fiyatının bugün sabah saatlerinde 975 TL’ye kadar düşmesi, altın piyasasında deprem etkisine yol açtı. Döviz kurunda ise dolar, TL karşısında 18,36 TL seviyesini görerek tüm zamanların rekoruna oldukça yaklaştı. Piyasalar FED ve Merkez Bankası faiz kararlarını beklerken, analist İslam Memiş’ten yatırımcılara uyarılar geldi. 

FED faiz kararı bekleniyor

ABD Merkez Bankası’nın  (FED), yapılan önlemlere rağmen ülkede enflasyonun beklenen düşüşü göstermemesi sebebiyle, önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda faizi 100 baz artırma ihtimali konuşuluyor. FED’in  enflasyonu dizginlemek için para politikasını daha hızlı bir şekilde sıkılaştırmaya devam edeceğine dair güçlü beklentilerin, 20-21 Eylül'deki FOMC toplantısına kadar ABD Doları’nı desteklemesi bekleniyor.

Altın fiyatları İslam Memiş

Merkez Bankası faiz düşürecek mi?

2022 yılının başından Temmuz ayına kadar faizi sabit tutan Merkez Bankası, Ağustos ayında şok bir karar alarak politika faizini yüzde 14’den yüzde 13’e indirmişti. Ekonomistlerin bu ayki karara ilişkin beklentisi faizlerin sabit bırakılması yönünde oldu. Merkez Bankası faiz kararı, 22 Eylül Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.

Altında algısal bir düşüş var

Piyasalardaki son durumu değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dikkati her geçen gün artan jeopolitik risklere çekerek, altın piyasasının sevdiği bir ortamda olunduğunu, normal şartlar altında altın fiyatlarının şu anda yükseliş trendinde olması gereken bir süreçte olduğunu söyledi.  Memiş ayrıca, ‘’Altın ve gümüş fiyatlarını baskılama nedenleri tamamen algısal bir durum. Eğer altını serbest bıraksalar, altın gerçek değeri olan 2000 bin dolar seviyesine yükselse zaten enflasyona karşı insanları inandıramazlar. Dolayısıyla da bir algıyla piyasanın yönetildiğini gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Altının alımı ve satımı konusunda yatırımcılara kritik uyarılar yapan Memiş, ‘’Alım-satım yapan yatırıcım 980-990’lı rakamları gördüğü andan itibaren, bozdurma ihtiyacı olan yatırımcı da 1000 lira seviyesinin altında bozdurmaması gerekiyor. Özellikle dolar tarafında 18,26 seviyesi ekranlarda görülüyor. Ancak serbest piyasalarda 18,40 seviyesinde bir dolar kuru var. Dolar da şu anda gram altının 1000 lira seviyesinin üzerinde tutulmasına yardımcı oluyor” dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal