İslam Karşıtı Karikatürist Lars Vilks Kimdir, Neden Öldü?

Hz. Muhammed'in karikatürünü çizerek İslamofobik fikirlerini belli eden Lars Vilks, neden öldü?

04.10.2021-09:41 - (Son Güncelleme: 04.10.2021-12:19) İslam Karşıtı Karikatürist Lars Vilks Kimdir, Neden Öldü?

İslam karşıtlığı ve yaptığı açıklamalarla 2009 yılında gündeme gelen ve ölüm tehditleri alan İsveçli Lars Vilks dün hayatını kaybetti. 75 yaşında hayatını kaybeden İslam karşıtı karikatürist Lars Vilks, kimin karikatürünü çizdi, neden öldüm tehditleri aldı, neden öldü? Hepsi haberimizde.

LARS VILKS KİMDİR?

İslam karşıtlığıyla gündem olan Lars Vilks, 1946 yılında İsveç’in Helsinborg şehrinde doğdu. 1987 yılında Lund Üniversitesi’nin sanat tarihi bölümünden doktorasını alan Lars Vilks, 12 yıl boyunca Oslo Ulusal Sanat Akademisi’nde çalıştı. Yaptığı Viking kültüründen ilham alarak yaptığı eserlerle sanat dünyasında adından söz ettiren Lars Vilks, postmodern sanatı savunduğunu dile getiriyordu.

LARS VILKS KARİKATÜRÜYLE GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞMÜŞTÜ

Sanat alanında eleştirel başarıyı kazanan Lars Vilks, çizdiği karikatürle 2007 yılında gündeme bomba gibi düşmüştü. İsveç’te bir sanat galerisi için çizdiği Hz. Muhammed'in karikatürünü çizerek İslam dünyası tarafından tepki çekmişti. Güvenlik zafiyetleri ve ölüm tehditleri dolayısıyla karikatür yayınlanmamıştı. 18 Ağustos’ta karikatür Nerikes Allehande gazetesinde yayınlandı. İslam dünyasının başı çeken Türkiye, İran, Pakistan ve Mısır gibi ülkelerin hükümetleri karikatüre karşı tepki gösterdiler. Ölüm tehditleri alan Lars Vilks, o zamandan beri polis gözetimi altında yaşıyordu.


SUİKAST GİRİŞİMLERİ OLMUŞTU

2009 yılında Amerika vatandaşı Collen LaRose tarafından suikast girişimi olduysa da Vilks hayatta kalmayı başardı. 2010 yılında ifade özgürlüğü hakkında konuşma verirken Lars Vilks saldırıya uğradı. Saldırıdan hasar almadan kurtulan Lars Vilks’in aynı yıl evi yakılmaya çalıştı. Aynı yıl birkaç defa daha ölüm tehdidi alan Vilks, polis gözetiminde yaşamaya devam etti.

EL KAİDE’NİN ÖLÜM LİSTESİNDEKİ KARİKATÜRİST ÖDÜLLER DE ALMIŞTI

2010 yılında El Kaide öldürülecekler listesini yayınladığında, listenin içinde Lars Vilks de vardı. İslamfobik fikirleri sayesinde özgür irade ödülü alan Lars Vilks’i savunan Stephane Charbonnier, 2014’te terörist saldırıda öldürüldü. Saldırıdan sonra ilk defa 2015 yılında toplum içine çıkan İslamofobik karikatürist Lars Vilks, Danimarka Özgür İrade Gazetesi tarafından Hz. Muhammed karikatürü sayesinde ödül aldı.

LARS VILKS NEDEN ÖLDÜ?

Batıda İslamofobinin tanınan isimlerinden Lars Vilks, 3 Ekim 2021 tarihinde trafik kazasında hayatını kaybetti. Lars Vilks’in yanındaki iki koruma polisi de hayatını kaybetti. İslamofobik görüşleriyle ünlenen ve Hz. Muhammed’in karikatürüyle özgür irade fikrini savunduğunu düşünen Lars Vilks, öldüğünde 75 yaşındaydı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal