Islahatçı-Yenilikçi Padişah

Modern Türkiye’nin kurulmasına öncülük eden, yenilikleri ile dikkatleri üzerine çeken birkaç Osmanlı padişahı bulunuyor. Islahatçı – yenilikçi padişah sultan olarak II. Mahmut ve III. Selim örnek verilebilir.

22.07.2020-10:44 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-17:16) Islahatçı-Yenilikçi Padişah

Yenilikleri ile dikkatleri üzerine çeken birkaç Osmanlı padişahı bulunuyor. Örnek vermek gerekirse ıslahatçı – yenilikçi padişah sultan olarak II. Mahmut gözler önüne serilir. Bir diğer ismin ise III. Selim olarak sergilenmesi dikkatlerden kaçmıyor. Bu iki padişahın döneminde:

Yeni ıslahatların hayata geçirilmesi esas alınmıştır.

Osmanlı Dönemi’ne ayrı bir renk getirdikleri ifade edilmiştir.

Yenilikleri ile dillere desten oldukları belirtilir.

Neticesinde tüm ıslahat ve yenilikçi çalışmaları değerlendirmek gerekir. Padişahlar yeni kararları ve çalışmaları adını duyurmayı başarmıştır. Bu şekilde Osmanlı İmparatorluğu’na bir hayli katkıda bulundukları ve refahı sağladıkları belirtilir.

Yenilikçi Padişah: II. Mahmut

Islahatçı – yenilikçi padişah sultan kimdir merak edenlere öncelikle II. Mahmut’tan söz etmek daha doğru olacaktır. Reformları ile adını duyurmayı başaran padişah, III. Selim’den sonra tahta gelmiştir.

Babasının ölümüne şahitlik eden II. Mahmut, sarayda yaşamayı inkar etti. Diğerlerinden farklı olarak Beşiktaş’ta bir ev tuttu ve saraya buradan gidip gelmeye başladı. Son derece yumuşak huylu olduğu bilinen padişah:

Yeniçeri Ocağını kaldırmaya ilişkin ciddi bir mücadele içerisine girdi.

Yeni bir askeri teşkilat olarak Asakiri Mansureyi Muhammediye’yi hayata geçirdi.

Yabancı orduya dair heybetli duruşu ile dikkatleri üzerine çeken II. Mahmut, ıslahatlarda ön sırayı çeken isimler arasında. Her ne kadar ıslahatlara devam etmek için can atsa da siroz hastalığına yakalanmıştır. Ve bu hastalıktan dolayı da vefat etmiştir.

Islahatçı Padişah: III. Selim

Islahatçı – yenilikçi padişah sultan olarak sadece II. Mahmut ele alınmaz. Hemen arkasından adını duyurmayı başaran bir diğer ismin III. Selim olduğunu unutmamak gerekir. Aynı zamanda mahlası olan İlhami ile de tanınan padişah, edebi açıdan pek çok yeniliğe imza atmıştır.

Daha çok şiirleri ve besteleri ile öne çıkmayı başarmıştır. İnce ruhlu bir padişah olarak tanınan III. Selim, eğitiminden kaynaklı olarak yenilikçi düşünceleri ile dikkat çekmiştir. Örnek vermek gerekirse:

Ordunun eğitim almasına dair harekete geçmiştir.

Devşirme sisteminin canlandırılmasına büyük rol oynamıştır.

Nüfus artışına dair kontrollere yer vermeyi de ihmal etmedi.

Şehirde ki nüfusun azalması için köylülerin topraklarına dönmesini buyurdu. Bu sayede köyden alınacak verimin de artmasını sağladı. Sadece şehre ve köye dair ıslahat hareketlerine yer verilmedi. Bunu takiben batıda da ıslahatlarını sürdürmeye özen gösterdi.

III. Selim Avrupa Islahatları

Islahat ile yenilikçi çalışmaların Avrupa üzerinden de sergilenmesi söz konusudur. Yine III. Selim tarafından Avrupa’da yenilikçi çalışmalara imza atılmıştır. Örnek vermek gerekirse:

  • Avrupa merkezli elçiliklere büyük önem verildi.
  • Avrupa dillerinin öğrenilmesine dikkat edildi.
  • Avrupa modası dahi göz önünde bulunduruldu.

Modern Türkiye’nin kurulmasına öncülük eden padişah olduğu açık durumda. Bu nedenle yenilikçi padişah şeklinde ifade edilir. Ve III. Selim’in ıslahat hareketlerinin modern Türkiye’ye olan etkisi halen tarihçiler tarafından ele alınır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal