İSKİ verileri paylaştı: Her geçen gün İstanbul’un suyu azalıyor

İstanbul’daki baraj doluluk oranları kış mevsiminin beklenenden kurak geçmesiyle alarm verir düzeye geriledi. Durum böyle olunca milyonlarca vatandaş baraj oranlarını takip eder oldu. Mevsimsel değişimle birlikte Ocak ayında hava sıcaklıklarının mevsim ortalamalarının üstünde seyreden Büyükşehir önümüzdeki günlerde susuzluk ile karşı karşıya. Yaşanan bu mevsimsel değişim barajlardaki doluluk oranlarını her geçen gün azaltıyor. İşte grafiklerle İstanbul’un su seviyesi.

28.01.2023-14:54 - (Son Güncelleme: 28.01.2023-16:44) İSKİ verileri paylaştı: Her geçen gün İstanbul’un suyu azalıyor

Kurak geçen sonbahar aylarının ardından kış aylarınındı kurak geçtiği İstanbul’da yağış oranının az olması nedeniyle kente hayat veren barajlarda doluluk her geçen gün düşüyor.

Kuraklıktan en fazla etkilenen baraj ise Alibeyköy barajı oldu. İSKİ verilerine göre Alibeyköy barajında 28 Ocak 2023 itibariyle son durum yüzde 15.66 olarak kayıtlara geçti. Son 10 yılın en düşük değeri.

Alibeyköy barajında 2019 yılı ocak ayında yüzde 100 doluluk oranına ulaşılmıştı. Alibeyköy barajında düşen su seviyesi nedeniyle baraj kapaklarının olduğu bölüm tamamen kurudu.

Su seviyesi ölçülmesi için yapılan betondan yapılmış kule ise tamamen gözle görünür bir hale geldi. Önceleri balıkların yüzdüğü tarihi su kameri bölümünde sudan eser kalmadı. Değişim havadan da gözlemlendi.

İSKİ verilerine göre barajlarda son durum

Toplam kapasitesi yaklaşık 868 milyon metreküp olan barajlarda 253 milyon metreküp su kaldı. Son 10 yılın en düşük oranı bu sene kayıtlara geçti.

İSKİ baraj doluluk oranlarını yayınladı

Geçtiğimiz yıl bu tarihlerde yüzde 54.66 olarak ölçülen İstanbul'un barajlarında doluluk oranı, büyük bir kuraklığın yaşandığı 2014 yılında bile yüzde 32.55 olarak kayıtlara geçmişti.

Yıllara göre su miktarı

İstanbul'un diğer barajlarında da durum Alibeyköy’den çok farklı değil. İstanbul'da doluluk oranının en düşük ölçülen barajı yüzde 3.95 ile Kazandere Barajı oldu.

Son bir yıldaki ay sonlarına göre doluluk oranı

Kazandere’nin hemen yakının da bulunan Pabuçdere barajında ise doluluk oranı sadece yüzde 4.6.  İstanbul'un doluluk oranı en yüksek barajı ise yüzde 35.57 ile Sazlıdere oldu.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal