İşitme cihazı ödemelerini devlet karşılıyor mu? Devlet işitme cihazı desteği ne kadar?

İşitme cihazlarının SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından karşılanıp karşılanmadığı sorusu zamanların en çok araştırılan konusu haline geldi. Türkiye'de işitme cihazının devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığı ve aynı zamanda emekli ve çalışanlara SGK'nın desteği ne kadar konularının detaylarını haberimizin içinde sizler için derledik.

06.05.2022-01:28 - (Son Güncelleme: 06.05.2022-01:28) İşitme cihazı ödemelerini devlet karşılıyor mu? Devlet işitme cihazı desteği ne kadar?

İşitme cihazı kullanmak zorunda olan kişilerin en çok araştırdığı konuların başında devletin ödeme konusunda verdiği destek olmuştur. Ödemelere ilişkin seçeneklerde devlet katkısının ne kadar olduğunu merak eden vatandaşlar, genel olarak 'Devlet işitme cihazı desteği ne kadar?' sorusunun yanıtını sorgulamıştır.

İşitme cihazını devlet destekli olarak almak isteyen vatandaşların belli şartları sağlaması gerekmektedir. Yerine getirilmesi gereken şartları sağlaması halinde alınacak olan işitme cihazına devlet belli bir miktar destek vermektedir.

İşitme cihazı ödemelerini devlet karşılıyor mu

İşitme cihazı ödemelerini devlet karşılıyor mu?

2022 yılı için SGK'nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) işitme cihazı ödemesine ilişkin yönetmelik 9 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik kapsamında ise işitme cihazlarının yetişkin çalışanlara 1211 TL, emeklilere ise 1514 TL ödeme yapılır. Çift işitme cihazı ile ilgili ödemelerin geçerli olarak yapılabilmesi için de bu durumun mutlaka raporda belirtilmesi aksi takdirde ödemenin yapılamayacağı da ifade edilmiştir.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında işitme cihazlarıyla ilgili devlet destekleri artırılmış çift kulan kullanan vatandaşlara aynı anda ödemeleri sağlanmıştır. Emy markalı işitme cihazlarının SGK anlaşmalı olduğu bilinirken, ellerinde rapor olan hastaların işitme cihazlarında devlet desteği cihaz bedelinden düşülüp satışı yapılmaktadır.

Devlet işitme cihazı desteği ne kadar?

İşitme cihazlar SGK ödemeleri kapsamında 5 yılda bir gerçekleşir. 2022 yılı ile ilgili ödeme bedelleri ayarlandığında SGK'nın 9 Ocak 2022 tarihinden itibaren yetişkin hastalar için çalışanlarda 1211 TL, emekli olanlar için de 1514 TL ödenmesi kararlaştırılmıştır.

İşitme cihazı ödemelerini devlet karşılıyor mu

İşitme cihazlarının ödemeleri çerçevesinde SGK'nın ödenek düzenlemeleri yaş, çalışma durumu, kişinin kendi veya yakınına işitme cihazı talebine göre değişiklik gösterebilir.

SGK (Devlet) 2022 yılı için ne kadar ödeme sağlıyor?

Emekli için: 1514 TL

Çalışan için: 1211,20 TL

13-18 yaş arasında velisi emekli ise: 2271 TL

13-18 yaş arasında velisi çalına ise: 1816,80 TL

5-12 yaş arasında velisi emekli ise: 2422,40 TL

5-12 yaş arasında velisi çalışan ise: 1937,92 TL

0-4 yaş aralığında olanların velisi emekli ise: 2725,20 TL

0-4 yaş aralığında olanların velisi çalışan ise: 2180,16 TL

İşitme cihazı SGK katılım payı ne kadar?

İşitme cihazlarına ilişkin SGK tarafından ödeme gerçekleştirildiğinde SGK katılım payı tutarları da ortaya çıkabilir. Bu durumda emekliler işitme cihazı ödeme tahsilatında yüzde 10 katkı payı öderken çalışanlar ise yüzde 20 katkı payı ödemek zorunda kalır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal