İsim Tescili

Patent başvurusu yapılıp gerekli ön koşullar sağlandıktan sonra patent alınması için başvurulan fikir ya da ürün Türkiye Patent Enstitüsü icat üzerinde patent arama işlemi yapılır.

10.04.2020-13:57 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-13:55) İsim Tescili

İsim Tescili

Patent başvurusu yapılıp gerekli ön koşullar sağlandıktan sonra patent alınması için başvurulan fikir ya da ürün Türkiye Patent Enstitüsü icat üzerinde patent arama işlemi yapılır. Bu işlem daha önce bu icat gibi bir icat yapılmış mı ya da benzeri var mı gibi konuları araştırarak kişilerin icadının ne kadar orijinal olduğunu tespit etme amacı güder. Patent arama uygulaması bittiğinde elde edilen durum olumluysa patent alma süreci tamamlanma yolunda devam edecektir. Patent alma bu kadar önemli bir durumken isim tescili de patent alma enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Çünkü kişilerin markalarının ya da açtıkları yerlerin isim haklarının da korunması gerekmektedir

İsim tescilinin amacı kişilerin marka, şahıs, esnaf ya da şirkete ait bir işletmenin adını ve anlamını ne anlam içerdiğini marka olarak tescil kazanmasıdır.  İşletmelerin adı ticari unvanından farklı bir durumdur. Karıştırılması oldukça normaldir. Fakat aralarındaki fark kişileri bariz olarak ilgilendirmektedir. İşletmenin adı işletmeyi tanıtmak ve benzer işletmelerden ayırt etmek için kullanılmış ve oluşturulmuş bir yapıdır.

Bu ticari unvan için benzer olduğu yönüdür işletme adının. Fakat ayrıldıkları nokta esnaf tarafından da kullanılabilir olması ve kullanma zorunluluğu içermemesidir. Ticaret unvanının ise ticari her faaliyette kullanılma zorunluluğu vardır. Ve bu durum Türk Ticaret Kanununda yer almıştır. İşletme ismi tescili ticaret sicilinde tescil edilirse Türk Ticaret Kanununa özel olarak korunur. Ve tekel kullanma hakkı sağlanır. Fakat koruma kapsamı oldukça sınırlıdır.

İsim tescili de marka tescili gibi yapıldığı takdirde korunması daha kolay olacaktır. Çünkü isimde markanın ayırt edici özelliklerini ve hizmet kalitesini ayırt edilmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yüzden kanunlar kadar marka tescili yöntemi sırasında isimi de markaya dâhil göstermeniz isim tescili için oldukça iyi bir yöntem olacak ve size tekel kullanım sağlayacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal